Drożdżówki z makiem. Puszyste drożdżowe bułeczki oczarują smakiem nie tylko w święta

drożdżówki z makiem
Autor: Shutterstock Drożdżówki z makiem są puszyste, słodkie i proste.
łatwy
120 min
4

Dieta wegetariańska

Rozpływające się w ustach drożdżówki z makiem będą smakować każdemu. Bez problemu można je zrobić własnoręcznie, ponieważ przepis jest prosty i sprawdzony, a składniki łatwo dostępne. Doskonale zastąpią gotowe bułeczki ze sklepu. To pomysł na drugie śniadanie, przekąskę i słodki wypiek na święta Bożego Narodzenia. Oto prosty przepis na domowe drożdżówki z makiem.

Z czego zrobić drożdżówki z makiem?

Wszystkie składniki, które potrzebne są do upieczenia puszystych drożdżówek z dodatkiem maku, są w sklepach przez cały rok. Do ciasta drożdżowego używa się tradycyjnych produktów jak mąka pszenna, mleko, masło, cukier i jajka. W środku bułeczek kryje się przepyszne i w sam raz słodkie nadzienie z maku. Do nadziania bułeczek wykorzystuje się gotową masę makową w puszce. Warto zwrócić uwagę na etykietę i wybrać produkt jak najbardziej naturalny. Jeżeli macie więcej czasu, masę makową możecie zrobić samodzielnie w domu.

Jak zrobić drożdżówki z makiem?

Przepis na słodkie drożdżówki z makiem nie jest trudny. Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, a bułeczki udadzą się na medal. Należy jednak pamiętać, że robi się je z ciasta drożdżowego, które rządzi się swoimi prawami. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto wyrasta dwa razy, co łącznie daje dwie godziny. Jak więc zrobić pyszne bułeczki makowe?

  • 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. krok – wyrobienie ciasta
  • 3. krok – odstawienie ciasta drożdżowego do wyrośnięcia
  • 4. krok – rozwałkowanie ciasta, nałożenie masy makowej i uformowanie bułeczek
  • 5. krok – odstawienie do ponownego wyrośnięcia
  • 6. krok – upieczenie drożdżówek z makiem

Ile czasu piec bułeczki drożdżowe z makiem?

Według tego sprawdzonego przepisu drożdżówki z makiem piecze się w nagrzanym wcześniej piekarniku. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Pieczenie trwa około 20 minut. Bułeczki powinny mieć piękny złoty kolor.

Jak podawać drożdżówki z makiem?

Pyszne drożdżowe bułeczki z makiem będą smakować każdemu. Są w sam raz słodkie i pysznie łączą się kawą i herbatą. Doskonale smakują z mlekiem. Drożdżówki z makiem to łatwy przepis na słodki wypiek z okazji świąt Bożego Narodzenia. Można upiec je zamiast tradycyjnego makowca. Rodzina na pewno będzie pod wrażeniem. Bułeczki drożdżowe z dodatkiem masy makowej to również propozycja na drugie śniadanie, deser lub słodką przekąskę między posiłkami. Bułeczki można udekorować lukrem cytrynowym.

SKŁADNIKI

  • 600 g mąki pszennej tortowej
  • 800 g masy makowej
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 100 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 1 żółtko

  • dodatkowo:
  • 1 żółtko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki i wlać mleko oraz roztopione masło. Wsypać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na 15 minut.
  • Do miski przesiać mąkę i wlać zaczyn drożdżowy. Wbić jajka i dodać żółtko. Wsypać pozostały cukier. Za pomocą miksera lub ręcznie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany mąką. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 cm x 60 cm.
  • Na ciasto przełożyć masę makową i równomiernie rozsmarować. Ciasto zwinąć w rulon i pokroić na kawałki o szerokości około 4 cm.
  • Bułeczki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  • Bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut, aż bułeczki staną się złote.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej