Drożdżówki z makiem. Puszyste drożdżowe bułeczki oczarują smakiem nie tylko w święta
Dieta wegetariańska
Rozpływające się w ustach drożdżówki z makiem będą smakować każdemu. Bez problemu można je zrobić własnoręcznie, ponieważ przepis jest prosty i sprawdzony, a składniki łatwo dostępne. Doskonale zastąpią gotowe bułeczki ze sklepu. To pomysł na drugie śniadanie, przekąskę i słodki wypiek na święta Bożego Narodzenia. Oto prosty przepis na domowe drożdżówki z makiem.
Z czego zrobić drożdżówki z makiem?
Wszystkie składniki, które potrzebne są do upieczenia puszystych drożdżówek z dodatkiem maku, są w sklepach przez cały rok. Do ciasta drożdżowego używa się tradycyjnych produktów jak mąka pszenna, mleko, masło, cukier i jajka. W środku bułeczek kryje się przepyszne i w sam raz słodkie nadzienie z maku. Do nadziania bułeczek wykorzystuje się gotową masę makową w puszce. Warto zwrócić uwagę na etykietę i wybrać produkt jak najbardziej naturalny. Jeżeli macie więcej czasu, masę makową możecie zrobić samodzielnie w domu.
Jak zrobić drożdżówki z makiem?
Przepis na słodkie drożdżówki z makiem nie jest trudny. Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, a bułeczki udadzą się na medal. Należy jednak pamiętać, że robi się je z ciasta drożdżowego, które rządzi się swoimi prawami. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto wyrasta dwa razy, co łącznie daje dwie godziny. Jak więc zrobić pyszne bułeczki makowe?
- 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
- 2. krok – wyrobienie ciasta
- 3. krok – odstawienie ciasta drożdżowego do wyrośnięcia
- 4. krok – rozwałkowanie ciasta, nałożenie masy makowej i uformowanie bułeczek
- 5. krok – odstawienie do ponownego wyrośnięcia
- 6. krok – upieczenie drożdżówek z makiem
Ile czasu piec bułeczki drożdżowe z makiem?
Według tego sprawdzonego przepisu drożdżówki z makiem piecze się w nagrzanym wcześniej piekarniku. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Pieczenie trwa około 20 minut. Bułeczki powinny mieć piękny złoty kolor.
Jak podawać drożdżówki z makiem?
Pyszne drożdżowe bułeczki z makiem będą smakować każdemu. Są w sam raz słodkie i pysznie łączą się kawą i herbatą. Doskonale smakują z mlekiem. Drożdżówki z makiem to łatwy przepis na słodki wypiek z okazji świąt Bożego Narodzenia. Można upiec je zamiast tradycyjnego makowca. Rodzina na pewno będzie pod wrażeniem. Bułeczki drożdżowe z dodatkiem masy makowej to również propozycja na drugie śniadanie, deser lub słodką przekąskę między posiłkami. Bułeczki można udekorować lukrem cytrynowym.
SKŁADNIKI
- 600 g mąki pszennej tortowej
- 800 g masy makowej
- 180 ml ciepłego mleka
- 100 g roztopionego masła
- 100 g cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1 żółtko
dodatkowo:- 1 żółtko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki i wlać mleko oraz roztopione masło. Wsypać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na 15 minut.
- Do miski przesiać mąkę i wlać zaczyn drożdżowy. Wbić jajka i dodać żółtko. Wsypać pozostały cukier. Za pomocą miksera lub ręcznie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany mąką. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 cm x 60 cm.
- Na ciasto przełożyć masę makową i równomiernie rozsmarować. Ciasto zwinąć w rulon i pokroić na kawałki o szerokości około 4 cm.
- Bułeczki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
- Bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut, aż bułeczki staną się złote.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.