Ciasto Etna - łatwe ciasto czekoladowe, które zasmakuje każdemu
2022-06-23
łatwy
30 min
8
Ciasto Etna to udana kombinacja czekoladowego placka, budyniowego kremu o wyrazistym smaku i bitej śmietany, która otula całość. Polecamy, bo ciasto jest łatwe do przygotowania i doskonale smakuje.
SKŁADNIKI
- 3 duże jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 budynie
- 1 litr ulubionego soku
- 400 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ubij z cukrem na pusztą i białą masę. Do drugiej miski przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Do jajek wlej olej i zmiksuj na małych obrotach, do masy stopniowo dodawaj suche składniki i mleko. Cały czas wszystko dokładnie mieszaj.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto. Piecz przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (lub do tzw. suchego patyczka), odstaw do wystudzenia.
- W garnku zagotuj 3/4 soku, pozostały sok wymieszaj z budyniem i dodaj do gotującego się soku. Całość dokładnie mieszaj, aż masa zgęstnieje. Masę budyniową odstaw do wystudzenia.
- Ciasto czekoladowe przekrój na 2 blaty. W dolny blacie wydrąż kilka otworów (nie rób dziur na wylot) na ciasto przelej masę budyniową, tak aby część masy wlała się do otworów i przykryj pozostałym ciastem.
- W osobnym naczyniu ubij bitą śmietanę z cukrem pudrem. Na wierzch ciasta wyłóż bitą śmietanę i posyp ją pokruszonym ciastem, które pozostało po wydrążeniu otworów.
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?