Ciasto Etna - łatwe ciasto czekoladowe, które zasmakuje każdemu

Ciasto Etna - łatwe ciasto czekoladowe, które zasmakuje każdemu
Autor: Shutterstock Czekoladowy biszkopt tłuszczowy nasączony kremem budyniowym i przykryty bitą śmietaną to właśnie ciasto Etna
łatwy
30 min
8

Ciasto Etna to udana kombinacja czekoladowego placka, budyniowego kremu o wyrazistym smaku i bitej śmietany, która otula całość. Polecamy, bo ciasto jest łatwe do przygotowania i doskonale smakuje.

SKŁADNIKI

  • 3 duże jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 budynie
  • 1 litr ulubionego soku
  • 400 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ubij z cukrem na pusztą i białą masę. Do drugiej miski przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
  • Do jajek wlej olej i zmiksuj na małych obrotach, do masy stopniowo dodawaj suche składniki i mleko. Cały czas wszystko dokładnie mieszaj.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto. Piecz przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (lub do tzw. suchego patyczka), odstaw do wystudzenia.
  • W garnku zagotuj 3/4 soku, pozostały sok wymieszaj z budyniem i dodaj do gotującego się soku. Całość dokładnie mieszaj, aż masa zgęstnieje. Masę budyniową odstaw do wystudzenia.
  • Ciasto czekoladowe przekrój na 2 blaty. W dolny blacie wydrąż kilka otworów (nie rób dziur na wylot) na ciasto przelej masę budyniową, tak aby część masy wlała się do otworów i przykryj pozostałym ciastem.
  • W osobnym naczyniu ubij bitą śmietanę z cukrem pudrem. Na wierzch ciasta wyłóż bitą śmietanę i posyp ją pokruszonym ciastem, które pozostało po wydrążeniu otworów.
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej