Bezowe jajka sadzone, czyli gniazdka z lemon curd

2020-05-16
Bezowe jajka sadzone, czyli mini pavlova z lemon curd
Autor: Shutterstock Ten pyszny deser do złudzenia przypomina sadzone jajko.
łatwy
0 min
4

Te sadzone jajka są słodkie i pachną cytryną. Fantastyczne bezowe gniazdka wypełnione porcją lemon curd wyglądają pięknie, a smakują obłędnie.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

4 białka

1/2 łyżeczki cream of tartar (winian potasu)

1 szklanka cukru

15 łyżek lemon curd

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Przygotuj dwie blaszki wykładając je papierem. Piekarnik rozgrzej do 150 st.C.

W wysokim naczyniu ubijaj białka na wysokich obrotach.

Gdy piana będzie sztywna nie przestając miksować dodaj winian potasu, a następnie dodawaj cukier po jednej łyżce.

Kolejną łyżkę cukru dodawaj dopiero po dokładnym rozpuszczeniu poprzedniej.

Nie śpiesz się, ta część przygotowywania bezy może trwać ok. 10 min.

Gotową pianę przełóż do rękawa cukierniczego z cienką końcówką.

Bezę wyciskaj na wyłożone papierem blaszki. Najpierw kolistym ruchem od środka do zewnątrz wyciśnij spód o średnicy ok 5-6 cm, a następnie, nie odrywając końcówki uformuj boki gniazdka.

Wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika i przez 10 minut piecz w 150 st C., następnie na kolejne 20 minut zmniejsz temperaturę do 120 st.C.

Gdy beziki będą już gotowe (mogą być lekko złote) wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw wewnątrz na godzinę do ostygnięcia.

Każde gniazdko wypełnij lemon curd.