Bezowe jajka sadzone, czyli gniazdka z lemon curd

2021-03-29
Bezowe jajka sadzone, czyli mini pavlova z lemon curd
Autor: Shutterstock Ten pyszny deser do złudzenia przypomina sadzone jajko.
łatwy
0 min
4

Te sadzone jajka są słodkie i pachną cytryną. Fantastyczne bezowe gniazdka wypełnione porcją lemon curd wyglądają pięknie, a smakują obłędnie.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 białka
  • 1/2 łyżeczki cream of tartar (winian potasu)
  • 1 szklanka cukru
  • 15 łyżek lemon curd

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj dwie blaszki wykładając je papierem. Piekarnik rozgrzej do 150 st.C.
  • W wysokim naczyniu ubijaj białka na wysokich obrotach.
  • Gdy piana będzie sztywna nie przestając miksować dodaj winian potasu, a następnie dodawaj cukier po jednej łyżce.
  • Kolejną łyżkę cukru dodawaj dopiero po dokładnym rozpuszczeniu poprzedniej.
  • Nie śpiesz się, ta część przygotowywania bezy może trwać ok. 10 min.
  • Gotową pianę przełóż do rękawa cukierniczego z cienką końcówką.
  • Bezę wyciskaj na wyłożone papierem blaszki. Najpierw kolistym ruchem od środka do zewnątrz wyciśnij spód o średnicy ok 5-6 cm, a następnie, nie odrywając końcówki uformuj boki gniazdka.
  • Wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika i przez 10 minut piecz w 150 st C., następnie na kolejne 20 minut zmniejsz temperaturę do 120 st.C.
  • Gdy beziki będą już gotowe (mogą być lekko złote) wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw wewnątrz na godzinę do ostygnięcia.
  • Każde gniazdko wypełnij lemon curd.