Krem cytrynowy z mikrofali: jak zrobić LEMON CURD w mikrofalówce

Krem cytrynowy z mikrofali: jak zrobić LEMON CURD w mikrofalówce

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Łatwy przepis na pyszny krem cytrynowy z mikrofali

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Krem cytrynowy LEMON CURD to pyszne smarowidło do ciasta, idealne nadzienie kruchej tarty lub po prostu deser. Przygotowanie go w tradycyjny sposób może być nieco uciążliwe. Jednak przygotowany w kuchence mikrofalowej jest łatwy do zrobienia, jak nigdy dotąd. 

Składniki

  • 3 łyżki skórki z cytryny z około trzech dużych cytryn

  • 1/2 szklanki świeżego soku z cytryny z dwóch do trzech dużych cytryn

  • 1 1/2 szklanki cukru

  • 8 łyżek masła, 100 g

  • 3 jajka lekko ubite

  • 2 żółtka lekko ubite

  • 1 szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Podgrzej masło w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund, aby było lekko stopione, ale nie do końca.

  • Wymieszaj razem skórkę z cytryny, sok z cytryny, cukier, a następnie dodaj jajka i żółtka, ponownie wymieszaj.

  • Mieszaninę jajek i soku z cytryny podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez jedną minutę, zamieszaj, powtórz 3-4 razy lub do chwili gdy krem będzie miał konsystencję budyniu.

  • Krem przetrzyj przez metalowe sito, a następnie przechowuj w lodówce, aż do całkowitego schłodzenia. Zgęstnieje, gdy ostygnie.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5