Bez mąki, białego cukru, a pyszny i słodki. Ten fit chlebek bananowy zrobisz w kilka minut

chlebek bananowy bez mąki
Autor: Shutterstock Nie zawiera mąki pszennej i zbędnych kalorii. Zdrowy chlebek bananowy skradnie każde serce.
łatwy
10 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Co zrobić z bananów bez mąki? Najlepszym rozwiązaniem tego kulinarnego problemu jest ten przepis. Pyszny chlebek bananowy bez mąki i cukru to pyszna przekąska, którą bez wyrzutów sumienia można jeść na diecie. Idealnie zastąpi kaloryczne drożdżówki i słodkie przekąski. Zobaczcie, jak zrobić domowy chlebek bananowy bez mąki i poznajcie prosty przepis.

Czy chlebek bananowy jest zdrowy?

Upieczony według tego sprawdzonego przepisu chlebek bananowy jest nie tylko pyszny, ale i niskowęglowodanowy. Nie ma w nim mąki pszennej i nie zawiera dodatkowego białego cukru. Chlebek ma idealnie słodki smak, który pochodzi z bananów. Wszystkie składniki, które potrzebne są, aby upiec ten fit przysmak, są bogate w witaminy, minerały, błonnik i wiele innych składników odżywczych, które niezbędne są do prawidłowej pracy całego organizmu. Chlebek bananowy jest więc zdrowym wyborem nie tylko podczas diety odchudzającej. Przypadnie do gustu każdemu.

Z czego upiec dietetyczny chlebek bananowy?

Do przygotowania masy na chlebek bananowy potrzebnych jest kilka produktów. Są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok. Na liście składników nie ma mąki pszennej i cukru. Z czego więc robi się ten wyborny i dietetyczny chlebek? Te produkty są niezbędne:

  • dojrzałe banany
  • masło orzechowe
  • jajka
  • proszek do pieczenia
  • dodatki – orzechy włoskie i chipsy czekoladowe

Jak zrobić dietetyczny chlebek bananowy?

Przepis na pyszny domowy chlebek bananowy bez mąki jest prosty, szybki i sprawdzony. Przygotowanie trwa tylko kilka minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Masę bananową robi się za pomocą miksera. Chlebek z bananów piecze się w prostokątnej formie, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia.

Jak więc upiec pyszny domowy fit chlebek bananowy? Przepis, w którym nie wykorzystuje się mąki, jest banalnie łatwy. To tylko parę prostych kroków.

  • 1. krok – przygotowanie bananowego purèe
  • 2. krok – połączenie purèe z bananów z jajkami i masłem orzechowym
  • 3. krok – wymieszanie masy bananowej z czekoladowymi chipsami i orzechami włoskimi
  • 4. krok – upieczenie dietetycznego chlebka bananowego w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 230 g roztopionego masła orzechowego
  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki chipsów czekoladowych
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane banany rozgnieść widelcem na purèe.
  • Do bananowego purèe wbić jajka i dodać roztopione i ostudzone masło orzechowe. Zmiksować do połączenia składników.
  • Wsypać orzechy włoskie i chipsy czekoladowe. Delikatnie wymieszać.
  • Masę przelać do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 55 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser lub jako przekąskę między posiłkami.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej