Bez mąki, białego cukru, a pyszny i słodki. Ten fit chlebek bananowy zrobisz w kilka minut
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Co zrobić z bananów bez mąki? Najlepszym rozwiązaniem tego kulinarnego problemu jest ten przepis. Pyszny chlebek bananowy bez mąki i cukru to pyszna przekąska, którą bez wyrzutów sumienia można jeść na diecie. Idealnie zastąpi kaloryczne drożdżówki i słodkie przekąski. Zobaczcie, jak zrobić domowy chlebek bananowy bez mąki i poznajcie prosty przepis.
Czy chlebek bananowy jest zdrowy?
Upieczony według tego sprawdzonego przepisu chlebek bananowy jest nie tylko pyszny, ale i niskowęglowodanowy. Nie ma w nim mąki pszennej i nie zawiera dodatkowego białego cukru. Chlebek ma idealnie słodki smak, który pochodzi z bananów. Wszystkie składniki, które potrzebne są, aby upiec ten fit przysmak, są bogate w witaminy, minerały, błonnik i wiele innych składników odżywczych, które niezbędne są do prawidłowej pracy całego organizmu. Chlebek bananowy jest więc zdrowym wyborem nie tylko podczas diety odchudzającej. Przypadnie do gustu każdemu.
Z czego upiec dietetyczny chlebek bananowy?
Do przygotowania masy na chlebek bananowy potrzebnych jest kilka produktów. Są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok. Na liście składników nie ma mąki pszennej i cukru. Z czego więc robi się ten wyborny i dietetyczny chlebek? Te produkty są niezbędne:
- dojrzałe banany
- masło orzechowe
- jajka
- proszek do pieczenia
- dodatki – orzechy włoskie i chipsy czekoladowe
Jak zrobić dietetyczny chlebek bananowy?
Przepis na pyszny domowy chlebek bananowy bez mąki jest prosty, szybki i sprawdzony. Przygotowanie trwa tylko kilka minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Masę bananową robi się za pomocą miksera. Chlebek z bananów piecze się w prostokątnej formie, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia.
Jak więc upiec pyszny domowy fit chlebek bananowy? Przepis, w którym nie wykorzystuje się mąki, jest banalnie łatwy. To tylko parę prostych kroków.
- 1. krok – przygotowanie bananowego purèe
- 2. krok – połączenie purèe z bananów z jajkami i masłem orzechowym
- 3. krok – wymieszanie masy bananowej z czekoladowymi chipsami i orzechami włoskimi
- 4. krok – upieczenie dietetycznego chlebka bananowego w piekarniku
SKŁADNIKI
- 230 g roztopionego masła orzechowego
- 3 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 2 łyżki chipsów czekoladowych
- 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane banany rozgnieść widelcem na purèe.
- Do bananowego purèe wbić jajka i dodać roztopione i ostudzone masło orzechowe. Zmiksować do połączenia składników.
- Wsypać orzechy włoskie i chipsy czekoladowe. Delikatnie wymieszać.
- Masę przelać do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 55 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser lub jako przekąskę między posiłkami.