Babka marmurkowa - przepis na najlepsza babkę marmurkową
![Babka marmurkowa - [PRZEPIS KTÓRY ZAWSZE WYCHODZI]](http://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-uiCt-9qBA-oxdk_babka-marmurkowa-przepis-ktory-zawsze-wychodzi-664x442-nocrop.jpg)
Babka marmurkowa to "murowany hit", nie tylko wielkanocnego stołu. Połączenie puszystego ciasta białego i czekoladowego to jeden z ulubionych przysmaków świątecznych. Podajemy przepis na babkę marmurkową, który jest prosty, szybki i zawsze wychodzi.
50 dag mąki
35 dag cukru
25 dag masła
4 jajka
1 szklanka śmietany 12% tłuszczu
3 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
DEKORACJA (opcjonalnie):
cukier puder do posypania
gotowa polewa z białej czekolady
gotowa polewa z ciemnej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Miękkie masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj 25 dag cukru, żółtka, cukier wanilinowy. Dokładnie zmiksuj. Mąkę przesiej przez sito, połącz z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypuj do ciasta, dodając śmietanę. Utrzyj na gładkie ciasto.
Białka jajek ubij na sztywną pianę. Partiami dodawaj do utartego ciasta. Delikatnie mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
Ciasto podziel na dwie równe części. Do jednej wsyp kakao i pozostały cukier (10 dag). Wymieszaj.
Formę do pieczenia natłuść od wewnątrz i wysyp tartą bułką. Przełóż do formy ciasto jasne, przykryj je ciemnym. Delikatnie przemieszaj warstwy patyczkiem lub widelcem.
Wstaw babkę do piekarnika podgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 50-60 minut.
Upieczone, przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub posmaruj rozpuszczoną białą polewą. Gdy zastygnie, udekoruj ciemną polewą.
Babka marmurkowa - jadalna dekoracja świątecznego stołu
Babka marmurkowa jest bardzo efektowna i dekoracyjna. Może być prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Układające się naprzemiennie warstwy jasnego i ciemnego ciasta tworzą ciekawe i atrakcyjne wzory. Dlatego ciasto to nawet podane saute - bez polewy, lukru czy kolorowej posypki wygląda pięknie.