Krewetki na maśle czosnkowym z pieczywem

Krewetki na maśle czosnkowym z pieczywem
Autor: Shutterstock Krewetki w sosie maślanym - pyszna propozycja na walentynkową kolację 
łatwy
35 min
4

Krewetki są często wybierane na kolację walentynkową i nic dziwnego, to świetny afrodyzjak, a do tego niecodzienne danie, która smakuje wyśmienicie. Na kolację dla dwojga wypróbuj przepis na wyśmienite krewetki na maśle czosnkowym podawane ze świeżą bagietką. Jeśli twoja druga połówka uwielbia owoce morza, danie będzie kluczem do jej serca!

SKŁADNIKI

  • 300 g krewetek królewskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 80 ml białego wina
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • bagietka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do tego dania najlepiej wykorzystać świeże krewetki. Czosnek kroimy na cieniutkie paski, z natki wybieramy połowę listków i siekamy.
  • Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i oliwę, dodajemy czosnek i natkę.
  • Wrzucamy krewetki, a gdy się zaróżowią, przewracamy je na drugą stronę i podlewamy winem.
  • Dodajemy łyżkę masła i przyprawy. Smażymy, aż nie będzie czuć zapachu alkoholu.
  • Po zdjęciu z ognia, krewetki skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Z bagietki przygotowujemy grzanki – kroimy ją na kromki i przez chwilę podsmażamy na patelni, z której zdjęliśmy krewetki i przelaliśmy większość sosu.
Czosnek - dlaczego warto go jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej