Świąteczne jaja faszerowane szynką. Prosta, ale elegancka przystawka na zimno

2025-04-16
Wielkanocne jaja faszerowane z szynką [przystawka na zimno]
Autor: Shutterstock, Shutterstock Wielkanocne jaja faszerowane z szynką [przystawka na zimno]
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Najbardziej popularną świąteczną przystawką są jaja faszerowane. Tu podajemy przepis na jaja faszerowane z szynką, majonezem i Jaja faszerowane to prawdziwa gwiazda wielkanocnych przystawek – nie może ich zabraknąć na świątecznym stole! W tej wersji łączą delikatność jajek z wyrazistością chrzanu i szynki oraz kremową gładkością majonezu. To prosta, ale efektowna propozycja, która pięknie prezentuje się na półmisku i znika z niego błyskawicznie.

SKŁADNIKI

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 6 plastrów szynki, pokrojonych w kostkę
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 3 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżki świeżo siekanego koperku
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • szczypiorek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane jajka obrać, ostrym nożem przekroić na pół i delikatnie wyjąć żółtka, tak, żeby nie uszkodzić białek.
  • Przy użyciu blendera żółtka zmiksować z majonezem, musztardą, chrzanem, gorczycą, szynką, przyprawami i koperkiem.
  • Pastą napełnić połówki jajek. Można użyć do tego rękawa cukierniczego lub wyciskarki, żeby wyciśnięte nadzienie miało kształt równych piramidek.
  • Dekorować posiekanym szczypiorkiem. 
Jajka – zdrowie w skorupce

Jajka faszerowane na Wielkanoc

W wykwintnej opcji wielkanocnego stołu jajka można podać z krewetkami lub kawiorem. W tym wypadku ogranicza nas tylko zasobność portfela.

Więcej przepisów na jajka wielkanocne znajdziesz w galerii pod materiałem wideo

Redakcja
więcej