Tort paprykowy z kozim twarogiem - przepis na wytrawny tort

Tort paprykowy z kozim twarogiem - przepis na wytrawny tort

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Masz ochotę na niecodzienny tort urodzinowy? Masz dość słodkich, kremowych ciast? Tort na słono to idealna propozycja dla Ciebie. Papryka i twaróg kozi stworzą idealny zestaw który zachwyci twoich znajomych na urodzinowym przyjęciu.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Paprykę piec w całości 20 minut w piekarniku w 180ºC aż skórka zrobi się czarna. Włożyć do torebki foliowej i wystudzić. Obrać ze skórki i pokroić w szerokie paski.

  • Orzeszki lub pestki uprażyć na patelni. Twaróg doprawić i wymieszać z posiekaną bazylią, czosnkiem. Dodać posiekane orzeszki/pestki

  • W podgrzanym mleku dokładnie rozpuścić żelatynę i wymieszać z masą serową. Masę podzielić na pół.

  • Formę wyłożyć papryką, dodać połowę sera i rozsmarować. Następnie położyć kolejną warstwę papryki i na to wyłożyć drugą połowę sera.

  • Przykryć kolejną warstwą papryki.

  • Formę zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 8 godzin. Po tym czasie tort jest gotowy.

  • Przed podaniem polać tort sosem pesto zrobionym z gotowego pesto wymieszanego z oliwą. 

Ocena: 5