Sycylijskie pesto z pistacji i rukoli: przepis bez bazylii, bez orzeszków piniowych
Tort paprykowy z kozim twarogiem - przepis na wytrawny tort

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Masz ochotę na niecodzienny tort urodzinowy? Masz dość słodkich, kremowych ciast? Tort na słono to idealna propozycja dla Ciebie. Papryka i twaróg kozi stworzą idealny zestaw który zachwyci twoich znajomych na urodzinowym przyjęciu.
Składniki
800 g czerwonej papryki
800 g koziego twarogu
50 ml mleka
1 pęczek bazylii
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki żelatyny
40 g orzeszków piniowych lub pestek słonecznika
sól i pieprz
Na sos pesto:
2 łyżeczki gotowego pesto
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie krok po kroku:
Paprykę piec w całości 20 minut w piekarniku w 180ºC aż skórka zrobi się czarna. Włożyć do torebki foliowej i wystudzić. Obrać ze skórki i pokroić w szerokie paski.
Orzeszki lub pestki uprażyć na patelni. Twaróg doprawić i wymieszać z posiekaną bazylią, czosnkiem. Dodać posiekane orzeszki/pestki
W podgrzanym mleku dokładnie rozpuścić żelatynę i wymieszać z masą serową. Masę podzielić na pół.
Formę wyłożyć papryką, dodać połowę sera i rozsmarować. Następnie położyć kolejną warstwę papryki i na to wyłożyć drugą połowę sera.
Przykryć kolejną warstwą papryki.
Formę zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 8 godzin. Po tym czasie tort jest gotowy.
Przed podaniem polać tort sosem pesto zrobionym z gotowego pesto wymieszanego z oliwą.
Polecamy też inne wytrawne ciasta:
Wiejska tarta serowa z bakłażanem i suszonymi pomidorami: pyszny przepis na wytrawny placek