Przepyszna pasta mięsna z gotowanego kurczaka, z sezamem i orzechami
Ślimaki z francuskiego ciasta z salami lub szynką - sposób na szybką pyszną przekąskę

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ślimaki z ciasta francuskiego z serem i szynką
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Jeśli chcesz przygotować pyszną szybką przekąskę na ciepło lub na zimno to jest przepis dla ciebie. Nie ma nic prostszego. Musimy mieć jeszcze nadzienie, a tutaj w zależności od gustu i smaku, może być salami lub szynka i żółty ser. Idealna przekąska na imprezę albo do podjadania przy meczu.
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 łyżeczka ulubionych ziół (rozmaryn, oregano lub tymianek)
12 plastrów dużej w przekroju szynki lub 32 plasterki salami
tyle samo dużych plastrów żółtego sera
1 jajko
Przygotowanie krok po kroku:
Ciasto wyjmujemy z opakowania, rozwijamy i układamy na nim plastry sera i szynki lub salami, posypujemy ulubionymi ziołami (rozmarynem, oregano bądź tymiankiem) a następnie zawijamy.
Taką roladę kroimy w plasterki (najlepiej grubości 2 cm) i układamy na blasze. Smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem.
Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem lub 200°C bez termoobiegu i pieczemy przez 15 minut.