Ser pleśniowy w boczku z morelą moczoną w brandy - SUPER PRZEKĄSKA!

Ser pleśniowy w boczku z morelą moczoną w brandy - SUPER PRZEKĄSKA!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Morela z serem zapiekana w boczku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Brakuje ci pomysłu na przygotowanie przekąski? Oto jest! Łatwy i szybki sposób aby wykonać coś oryginalnego, a jednocześnie zachwycającego smakiem, zapiekany ser pleśniowy w boczku z morelą moczoną w brandy.

Składniki

  • 150 ml brandy winiaku lub koniaku

  • 200 g moreli suszonych

  • 250 g boczku parzonego lub bekonu w plastrach

  • 2 op. sera pleśniowego typu Camembert

Przygotowanie krok po kroku:

  • Morele opłukać, osuszyć (odpestkować jeśli mają pestki) wsypać do płaskiej miseczki, zalać alkoholem, jeśli nie są całkowicie zanurzone w płynie, uzupełnić resztę płynu wodą. Moczyć aż napęcznieją.

  • Ser pleśniowy pokroić w cienkie plastry (tyle plastrów ile sztuk moreli).

  • Odcedzić morele, położyć w poprzek na plastrze sera i owinąć każdą morelę najpierw serem a potem plastrem boczku i przyszpilić wykałaczką.

  • Piec w piekarniku na papierze do pieczenia w temperaturze ok. 170 st. C do czasu aż się boczek się zarumieni.

tip dnia

Zamiast boczku możesz użyć bekonu lub poprzerastanego baleronu.

Ocena: 5