Schab 10-minutowy gotowany - dobry przepis [WIDEO]

Schab 10-minutowy gotowany - dobry przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Schab gotowany 10 minut to doskonała dietetyczna wędlina, soczysta i pełna smaku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Schab 10-minutowy to doskonały pomysł na domową wędlinę. Soczysty schab gotowany, bez chemicznych dodatków i przygotowany w dietetyczny sposób schab może być królem powszedniego i odświętnego stołu.

Sprawdź: Wartość odżywcza mięsa wieprzowego

Składniki

  • 1 kg schabu,

  • 2 litry wody,

  • 4 łyżki soli, (można zmniejszyć jeśli uważamy że to za dużo)

  • 3 ziaren jałowca,

  • 2 liście laurowe,

  • 6 ziaren ziela angielskiego,

  • 6 ząbków czosnku przepuszczonego przez praskę

  • 1,5 łyżki majonezu,

  • 1,5 łyżki musztardy francuskiej

  • 2 łyżki majeranku,

  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego

  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso oczyszczamy z błon i tłuszczu.

  • Wszystkie składniki zalewy mieszamy w garnku - najlepiej trzepaczką, by rozbić majonez i musztardę z wodą

  • Do zimnej zalewy wkładamy mięso i zagotowujemy. Gdy płyn zacznie wrzeć, gotujemy 5 minut i odstawiamy z ognia. Zostawiamy schab w zalewie do zupełnego wystudzenia - najlepiej na noc.

  • Następnego dnia ponownie doprowadzamy  zalewę z mięsem do wrzenia i gotujemy 5 minut. Mięso pozostawiamy w zalewie do zupełnego wystygnięcia, wyjmujemy i gotowe!

Ocena: 2,6