Przebojowe roladki z blanszowanej cukinii i wędzonego łososia

Przebojowe roladki z blanszowanej cukinii i wędzonego łososia

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Roladki z blanszowanej cukinii i wędzonego łososia świetnie pasują na jesienne przyjęcia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smaczna, efektowna i szybka w przygotowaniu przekąska to często ratunek dla nas gdy zjawią się niezapowiedziani goście. Przebojowe roladki z blanszowanej cukinii i wędzonego łososia przygotujesz w 10 minut, a ich smak goście zapamiętają na długo.

Składniki

  • 2 nieduże cukinie

  • 200 gram wędzonego łososia w plastrach

  • 1 opakowanie serka śmietankowego z chrzanem

  • oliwa

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię umyć dokładnie, ale nie obierać. Pokroić wzdłuż w plastry o grubości 2-3 mm. Posolić i odstawić na 10 min.

  • Po tym czasie odcedzić cukinię z namiaru płynu, osuszyć i posmarować oliwą z obu stron.

  • Cukinię blanszować na rozgrzanej patelni grillowej. Wystarczy 1 minuta z każdej strony.

  • Plastry cukinii zdjąć z patelni i ułożyć na desce, aby nieco przestygły.

  • Na każdy plater położyć plastry łososia i nieco serka. Zwinąć w roladki i spiąć wykałaczką.

Ocena: 0
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.