Przebojowe roladki z blanszowanej cukinii i wędzonego łososia

 roladki z blanszowanej cukinii i wędzonego łososia
Autor: Shutterstock Roladki z blanszowanej cukinii i wędzonego łososia świetnie pasują na jesienne przyjęcia.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Smaczna, efektowna i szybka w przygotowaniu przekąska to często ratunek dla nas gdy zjawią się niezapowiedziani goście. Przebojowe roladki z blanszowanej cukinii i wędzonego łososia przygotujesz w 10 minut, a ich smak goście zapamiętają na długo.

SKŁADNIKI

  • 2 nieduże cukinie
  • 200 gram wędzonego łososia w plastrach
  • 1 opakowanie serka śmietankowego z chrzanem
  • oliwa
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię umyć dokładnie, ale nie obierać. Pokroić wzdłuż w plastry o grubości 2-3 mm. Posolić i odstawić na 10 min.
  • Po tym czasie odcedzić cukinię z namiaru płynu, osuszyć i posmarować oliwą z obu stron.
  • Cukinię blanszować na rozgrzanej patelni grillowej. Wystarczy 1 minuta z każdej strony.
  • Plastry cukinii zdjąć z patelni i ułożyć na desce, aby nieco przestygły.
  • Na każdy plater położyć plastry łososia i nieco serka. Zwinąć w roladki i spiąć wykałaczką.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?

Galeria: 11 pomysłów na koreczki

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej