Pieczone placki z cukinii i ziemniaków

2021-03-29
Pieczone placki z cukinii
Autor: Shutterstock Pożywne i przepyszne placki ziemniaczano-cukiniowe
łatwy
30 min
4

Pieczone placki z cukinii i ziemniaków to proste danie bardzo łatwe do przygotowania. Ich niewątpliwą zaletą jest wyeliminowanie smażenia, z korzyścią dla naszego zdrowia. Placki można przygotować na blasze w piekarniku lub w foremkach do muffinów. Można w ten sposób przygotować także jeden placek


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 6 ziemniaków mącznistych (około 1 kg)
  • 1 średnia cukinia lub 2 mniejsze
  • 1 średnia marchewka
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 średnie jaja
  • 3 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 5-7 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki natki pietruszki posiekanej
  • sól i pieprz do smaku
  • sos jogurtowy: jogurt, szczypiorek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki, cukinię oraz marchew zetrzeć na tarce. Przełożyć do sitka lub durszlaka, posypać solą i odstawić na 30 minut. Następnie dobrze odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru wody. 
  • Cebulę pokroić drobno razem ze szczypiorem, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. 
  • Wszystkie warzywa wymieszać w misce razem z natką pietruszki. Dodać rozmącone jaja, parmezan, oliwę i mąkę. Dobrze wymieszać na jednolite gęste ciasto.
  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia za pomocą łyżki uformować jednakowej wielkości placuszki. 
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 15 minut, następnie placki przewrócić i dopiekać jeszcze 15 minut. 
  • Placki podawać z sosem jogurtowym.