Klopsiki rybne w zalewie octowej: przepis na danie imprezowe

2022-12-16
Rybne klopsiki
Autor: Shutterstock Rybne klopsiki to świetne danie imprezowe. 
łatwy
40 min
4

Jak zrobić klopsiki rybne w zalewie octowej? Oto sprawdzony przepis, który może stać się ulubionym daniem na każdą imprezę. Rybne klopsiki można podać jako przekąskę, nadziać na wykałaczki. Mogą też stanowić element szaszłyków imprezowych. 

SKŁADNIKI

  • Klopsiki:
  • 1 kg filetów z białych ryb (waga po rozmrożeniu i odciśnięciu)
  • 1 kajzerka
  • 1 żółtko
  • 2 niewielkie cebule
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do ryby
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 pełna łyżka masła
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia klopsów
  • ok. 150 ml mleka
  • Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 5 łyżek cukru (niezbyt płaskich, z lekką górką)
  • 1 łyżka soli
  • 3 liście laurowe
  • 7 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę mielimy na grubych oczkach lub siekamy przy pomocy malaksera. Mniej więcej w połowie mielenia dodajemy namoczoną w mleku i odciśniętą z nadmiaru płynu kajzerkę.
  • Do zmielonej ryby dodajemy drobno posiekane i podsmażone na maśle cebule oraz pozostałe składniki (bułkę tartą, żółtko, zioła oraz przyprawy).
  • Z gotowej masy formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego (powinno wyjść około 35-40 klopsików) i obtaczamy je w bułce tarte.
  • Klopsy następnie obsmażamy ze wszystkich stron na złoto (poziom oleju powinien sięgać połowy klopsów).
  • Po zdjęciu z patelni klopsy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą w rondlu i doprowadzamy do wrzenia.
  • Klopsy układamy w słoikach i zalewamy gorącą zalewą.
  • Zakręcamy, odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?