Pasztet z żurawiną - przepis na Boże Narodzenie [WIDEO]

Pasztet z żurawiną - przepis na Boże Narodzenie [WIDEO]

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Pasztet domowej roboty można robić cały rok, ale szczególnie mile widziany jest na wielkanocnym stole

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 180 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Pasztet na Boże Narodzenie to danie, bez którego trudno wyobrazić sobie świąteczny stół. Nie tylko wybornie smakuje, lecz także ładnie komponuje się z kolorowymi pierniczkami i bożonarodzeniowymi dekoracjami. Samym bowiem wyglądem przypomina wyborne ciasto. Oczywiście taki pasztet z powodzeniem można robić przez cały rok! Sprawdź jak zrobić pasztet z żurawiną.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety z dodatkami: Pasztet z suszonymi pomidorami, Pasztet z suszonymi śliwkami orazPasztet z grzybami.

Składniki

  • 1 kg mięsa wieprzowego (np. karkówki)

  • 0,7 kg wołowiny (bez kości)

  • 20 dag wątróbki cielęcej

  • 100 g suszonej żurawiny

  • 2 kajzerki

  • 2 łyżki bułki tartej

  • 4 średniej wielkości cebule

  • 6 ząbków czosnku

  • 4 duże jajka

  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej

  • 4 liście laurowe

  • 5-6 ziaren pieprzu czarnego

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • sól (płaska łyżeczka)

  • pieprz mielony (płaska łyżeczka)

  • 2 łyżki masła (do formy)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pokrój wszystkie mięsa (poza wątróbką) w kostkę. Obierz i pokrój cebulę. Całość włóż do garnka przeznaczonego do duszenia mięsa.

  • Następnie dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i zalej szklanką wody. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie (ok. 1,5 godz.). 15 minut przed końcem duszenia włóż wątróbkę i rozdrobnione ząbki czosnku.

  • Po ugotowaniu zdejmij garnek z ognia i włóż do niego przekrojone na pół kajzerki i żurawinę. Pozostaw do czasu, aż masa mięsna wystygnie.

  • Tak przygotowany farsz przepuść 3 razy przez maszynkę. Do uzyskanej masy dodaj gałkę muszkatołową, jajka, sól i pieprz. Całość ponownie wymieszaj. (Jak przyprawić świąteczny pasztet? Sprawdź tutaj.)

  • Wysmaruj formę do pieczenia masłem i posyp bułką tartą. Następnie wypełnij ją masą mięsną i wyrównaj powierzchnię.

  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pasztet należy piec godzinę. (Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet.)

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet cielęcy oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.

Ocena: 5