Jajka faszerowane zielonym nadzieniem - przepis Anny Lewandowskiej [WIDEO]

Jajka faszerowane zielonym nadzieniem - przepis Anny Lewandowskiej [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jajka faszerowane brukselką są nie tylko zdrowe, ale też prezentują się bardzo wiosennie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Jajka faszerowane to hit wielkanocnego menu - jak się okazuje także u Anny Lewandowskiej. Sportsmenka i blogerka proponuje faszerowanie jajek nietypowym nadzieniem  - z dodatkiem brukselki.

Składniki

  • 3 jajka

  • 150 g brukselki

  • ½ pęczka koperku

  • szczypta soli jodowanej lub morskiej

  • pieprz czarny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Brukselkę umyć, obrać ze zwiędłych wierzchnich liści i ugotować na parze do miękkości.

  • Doprawić solą i pieprzem i zblendować wraz z koperkiem na purée (jeśli masa jest zbyt sucha, dodać trochę wody).

  • Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie.

  • Obrać je i przekroić  na pół, wyjąć żółtko, zmiksować  je z purée z brukselki.

  • Pastą wypełnić połówki białka i doprawić według smaku.

tip dnia

Brukselka polecana jest osobom z niedokrwistością oraz kobietom w ciąży ze względu na zawartość kwasu foliowego. Brukselka, która ma tyle samo przeciwników co zwolenników, zawiera też chlorofil, indole, dithiothiony, karetonoidy i glukozynolaty i  witaminy K, C, A, B6 i B1, potas, magnez czy sód. Co prawda wiosną brukselka nie jest już tak wartościowa, jak jesienią i zimą, niemniej ponieważ to warzywo kapustne - i tak "kipi" od witamin w porównaniu w innymi warzywami.

Ocena: 0