Frytki z cukinii: przepis na zdrową przekąskę z cukinii

Frytki z cukinii: przepis na zdrową przekąskę z cukinii

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Frytki z cukinii - pyszne i chrupiące

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Frytki z cukinii, chrupkie z zewnątrz, soczyste w środku, to świetna przekąska lub dodatek do mięsa. Można je jeść bez wyrzutów sumienia, bo zawierają mnie kalorii, niż frytki z ziemniaków. 

Polecamy również: Jak zrobić frytki z dyni hokkaido?  oraz  Przepis na frytki z batatów 

Składniki

  • 1 średnia cukinia

  • ⅔ szklanki mąki pszennej

  • 1 duże jajko

  • ¾ szklanki bułki tartej

  • ¾ łyżeczki papryki

  • ½ łyżeczki soli

  • ½ łyżeczki zmielonego pieprzu

  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C.

  • Pokrój cukinię w ok. 7 cm paski. 

  • Wsyp łyżkę mąki do miski. Ubij jajko w osobnym naczyniu. W trzeciej misce wymieszaj bułkę tartą, paprykę, sól i pieprz.

  • Zanurzaj kawałki cukinii w mące (strzep jej nadmiar), a następnie jajku i mieszance bułki tartej. Przenieś je na blaszkę.

  • Piecz w piekarniku, aż cukinia zmięknie i panierka zrobi się rumiana i chrupiąca (około 15 minut).

  • Podawaj natychmiast z sosem jogurtowym  lub pomidorowym.

Ocena: 4,6