Drożdżowe zawijaski a la pizza: przepis z kiełbasą krakowską lub salami
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Drożdżowe zawijaski a la pizza smakują wybornie na imprezie, jak i w szkole lub pracy. My proponujemy wersję z kiełbasą krakowską lub salami. Warto czasem wykorzystać promocje i obniżki cen na te pyszne kiełbasy i wykorzystać je do przygotowania wybornych zawijasków.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Ciasto drożdżowe. Przygotuj je >>>
SKŁADNIKI
- Ciasto drożdżowe:
- 50 dag mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy
- Nadzienie:
- 1 szklanka pokrojonej na plasterki kiełbasy krakowskiej, żywieckiej lub salami
- 1 szklanka posiekanego sera mozzarella do smaku
- 1/2 szklanki parmezanu
- 1/2 szklanki sosu pomidorowego
- 1 łyżka mieszanki ziół włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z 4 łyżkami mąki, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia pod przykryciem.
- Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać, posolić, zagnieść dosyć miękkie ciasto. Dodać oliwę i wyrabiać.
- Po wyrobieniu kulę ciasta podzielić na dwie części. Z każdej rozciągnąć na dłoni w powietrzu albo wywałkować duży krążek o średnicy ok. 40 cm.
- Spody ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Gdy ciasto jest gotowe, posmarować je sosem pomidorowym, posypać ziołami, rozłożyć plasterki kiełbasy, posypać dwoma rodzajami sera. Zrolować, a następnie pokroić na 5-7 cm odcinki.
- Na blasze wyłożonej pergaminem układać zawijaski przecięciem do góry. Należy zachować odstępy między roladkami.
- Piec ok. 20-30 minut w temp. 180°C.