Doskonałe brokuły pieczone w piekarniku: łatwe, tanie, pyszne

Doskonałe brokuły pieczone w piekarniku: łatwe, tanie, pyszne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Aby bardziej zrumienić brokuły należy piec je bez pergaminu na natłuszczonej blasze

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Nie jesteście fanami brokułów? Pewnie nigdy nie próbowaliście brokułów z piekarnika. Pieczone brokuły to mój ulubiony dodatek na każdą ciepłą kolację, ponieważ jest 1. łatwy i 2. niesamowicie pyszny. Tak pyszne, że sama zjadłbym cały bukiet. Oto przepis na doskonałe brokuły pieczone w piekarniku: łatwe, tanie, pyszne danie!

Składniki

  • 1 kg brokułów świeżych

  • 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piernik do 200°C.

  • Umyj i posiekaj brokuły na małe różyczki. Łodygi zachowaj na zupę krem. Jeśli chcesz użyć brokułów mrożonych wykorzystaj przepis Pieczone brokuły z mrożonki

  • Rozłóż różyczki na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia (możesz pominąć pergamin, jeśli chcesz dodatkowo zrumienić brokuły).

  • Skrop oliwą z oliwek na wierzchu, a następnie posyp solą i pieprzem. Wymieszaj brokuły, aż całkowicie i równomiernie pokryją się olejem.

  • Piecz brokuły przez 20-25 minut lub do uzyskania pożądanego przez Ciebie stopnia przyrumienienia, mieszając tylko jeden raz po około 15 minutach pieczenia. Całkowity czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości różyczek i rodzaju użytej blachy do pieczenia (ciemnozielone części brokułu brązowieją szybciej).

Ocena: 2,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).