Piadine - jak przygotować włoską tortillę z kurczakiem
Doskonałe brokuły pieczone w piekarniku: łatwe, tanie, pyszne

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Aby bardziej zrumienić brokuły należy piec je bez pergaminu na natłuszczonej blasze
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 5 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Nie jesteście fanami brokułów? Pewnie nigdy nie próbowaliście brokułów z piekarnika. Pieczone brokuły to mój ulubiony dodatek na każdą ciepłą kolację, ponieważ jest 1. łatwy i 2. niesamowicie pyszny. Tak pyszne, że sama zjadłbym cały bukiet. Oto przepis na doskonałe brokuły pieczone w piekarniku: łatwe, tanie, pyszne danie!
Składniki
1 kg brokułów świeżych
2 łyżki oliwy lub dobrego oleju
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie krok po kroku:
Rozgrzej piernik do 200°C.
Umyj i posiekaj brokuły na małe różyczki. Łodygi zachowaj na zupę krem. Jeśli chcesz użyć brokułów mrożonych wykorzystaj przepis Pieczone brokuły z mrożonki
Rozłóż różyczki na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia (możesz pominąć pergamin, jeśli chcesz dodatkowo zrumienić brokuły).
Skrop oliwą z oliwek na wierzchu, a następnie posyp solą i pieprzem. Wymieszaj brokuły, aż całkowicie i równomiernie pokryją się olejem.
Piecz brokuły przez 20-25 minut lub do uzyskania pożądanego przez Ciebie stopnia przyrumienienia, mieszając tylko jeden raz po około 15 minutach pieczenia. Całkowity czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości różyczek i rodzaju użytej blachy do pieczenia (ciemnozielone części brokułu brązowieją szybciej).