Domowy pasztet grzybowy: sprawdzony przepis

2023-03-27
Katarzyna Tarasiuk
Domowy pasztet grzybowy
Autor: Shutterstock Pasztet grzybowy to świetne urozmaicenie jadłospisu. 
średni
100 min
4

Dieta wegetariańska

Pasztet grzybowy to mnóstwo smaku i aromatu. Dzięki dodatkowi grzybów leśnych smakuje rewelacyjnie i zachwyci niejedno podniebnie. Warto skorzystać z tego przepisu, przygotowując menu na święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Podpowiadamy, jak upiec pasztet grzybowy, aby było pysznie, szybko i zdrowo.

Przepis na pasztet grzybowy

  • Przepis na pasztet grzybowy należy do łatwych receptur. Zrobienie go nikomu nie powinno sprawić żadnych problemów i przykrych niespodzianek.
  • Przygotowanie masy mięsnej z grzybami to około 30 minut pracy. Pasztet piecze się godzinę i piętnaście minut w temperaturze200 stopni C.
  • Jeżeli w czasie pieczenia wierzch pasztetu grzybowego zacznie się bardzo rumienić, należy przykryć go folią aluminiową.
  • Na liście składników znajduje się osiem produktów plus przyprawy. Wszystkie produkty są łatwo dostępne.
  • Łączenie różnych gatunków grzybów to ciekawy kulinarny eksperyment. Bardzo aromatyczne są zwłaszcza borowiki, ale i koźlaki czy nawet kurki nadadzą pasztetowi wspaniały zapach lasu.
  • Do pasztetu można użyć gotowego mielonego mięsa wieprzowego ze sklepu. O wiele lepszy będzie jednak z własnoręcznie zmielonej karkówki.
  • Smak pasztetu podkręci dodatek sosu sojowego lub teriyaki.
  • Pasztet można doprawić nie tylko suszonym majerankiem. Sprawdzi się także tymianek, rozmaryn i zioła prowansalskie.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 kg grzybów leśnych (mieszane gatunki, w zależności od tego, które lubimy najbardziej)
  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 100 g boczku wędzonego
  • 50 ml porto
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wyjmujemy grzyby i przebieramy. Większe grzyby należy pokroić w kawałeczki, a małe możemy zostawić w całości.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy grzyby na dużym ogniu, co chwilę mieszając, aż staną się rumiane. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pozostawiamy do przestudzenia.
  • Umyte wcześniej mięso kroimy w małe kawałeczki. Na drobne kawałki kroimy też wędzony boczek. Mięso i połowę smażonych grzybów przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
  • Na drobniutkie kawałeczki kroimy czosnek. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. W sporej misce mieszamy mięso, zmielone grzyby, czosnek, natkę, jajko, porto i majeranek. Dodajemy grzyby w kawałkach i znów mieszamy.
  • Formę do pasztetu smarujemy oliwą. Wkładamy masę mięsno-grzybową i ugniatamy. Wstawiamy formę do głębokiej brytfanny, do której wlewamy gorącą wodę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy 75 minut. Jeśli wierzch się nazbyt zarumieni, przykrywamy pasztet kawałkiem folii aluminiowej.
  • Wyjmujemy pasztet z pieca i brytfanny z wodą, studzimy. Najlepiej smakuje, gdy przeleży w lodówce co najmniej 15 godzin.
Jak mrozić grzyby?
Katarzyna Tarasiuk