Domowe nachosy serem i czosnkiem: przepis na chipsy z tortilli

2021-03-29
Domowe nachosy serem i czosnkiem: przepis na chipsy z tortilli
Autor: Shutterstock Nachosy najlepiej podawać gorące posypane posiekanym pomidorem i papryczką jalapeno
łatwy
30 min
4

Domowe nachosy (naczosy)  z serem i czosnkiem to świetna przekąska. Wywodzi się z kuchni meksykańskiej. Proste i pyszne chipsy (czipsy) bez wzmacniaczy smaku, bez konserwantów, od razu gotowe do jedzenia. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 paczka tortilli pszennych
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek tartego sera typu cheddar lub innego pikantnym smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pszenne placki pokroić na trójkąty.
  • Oliwę zmiksować z drobno posiekanym czosnkiem.
  • Kawałki tortilli ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałków będzie tyle, że wszystkie na raz nie zmieszczą się na blasze i należy powtórzyć tę czynność. 
  • Posmarować oliwą z czosnkiem, posypać serem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i zapiekać do rozpuszczenia sera. 
  • Podawać z posiekanym pomidorem i papryczką jalapeno. 
  •