Brukselka w boczku z grilla lub piekarnika: pyszna przekąska

Brukselka w boczku z grilla lub piekarnika: pyszna przekąska

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Brukselka w boczku z grilla lub piekarnika to pyszna przekąska. Bardzo łatwo ją zrobić i błysnąć przed bliskimi niepowtarzalnym przysmakiem. 

Składniki

  • 16 brukselek świeżych lub mrożonych

  • 16 cienkich plasterków surowego boczku wędzonego

  • 2 łyżki oleju

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżeczka czosnku w proszku

  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Brukselki oczyścić z wierzchnich, uszkodzonych liści. Każdą przekroić wzdłuż.

  • W misce wymieszać olej z sosem sojowym, sproszkowanym czosnkiem i pieprzem.

  • Do marynaty dodać pokrojoną brukselkę i wymieszać. 

  • Każdą połówkę brukselki owinąć połówką plasterka boczku. Spiąć wykałaczką lub nadziewać po 4 na patyczek do szaszłyków.

  • Grillować przez 10 minut z każdej strony. Lub piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Piec przez 10 minut, a następnie przewrócić i piec jeszcze 10 minut. 

  • Podawać od razu

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5