Przepyszna pasta mięsna z gotowanego kurczaka, z sezamem i orzechami
Brukselka w boczku z grilla lub piekarnika: pyszna przekąska

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Brukselka w boczku z grilla lub piekarnika to pyszna przekąska. Bardzo łatwo ją zrobić i błysnąć przed bliskimi niepowtarzalnym przysmakiem.
Składniki
16 brukselek świeżych lub mrożonych
16 cienkich plasterków surowego boczku wędzonego
2 łyżki oleju
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka czosnku w proszku
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
Przygotowanie krok po kroku:
Brukselki oczyścić z wierzchnich, uszkodzonych liści. Każdą przekroić wzdłuż.
W misce wymieszać olej z sosem sojowym, sproszkowanym czosnkiem i pieprzem.
Do marynaty dodać pokrojoną brukselkę i wymieszać.
Każdą połówkę brukselki owinąć połówką plasterka boczku. Spiąć wykałaczką lub nadziewać po 4 na patyczek do szaszłyków.
Grillować przez 10 minut z każdej strony. Lub piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Piec przez 10 minut, a następnie przewrócić i piec jeszcze 10 minut.
Podawać od razu
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska