Zapasy żywności na wojnę: jak przygotować się na klęskę żywiołową lub katastrofę
Wojna, klęska żywiołowa lub katastrofa to trudna sytuacja, która wymaga odpowiedniego przygotowania. Podczas działań wojennych należy liczyć się z ograniczeniami dostaw prądu oraz awariami sieci energetycznej. Często ustaje również dostawa wody z wodociągów. Również zaopatrzenie sklepów może być ograniczone lub wręcz uniemożliwione. Jak się przygotować na wypadek wojny, klęski żywiołowej lub katastrofy? Podpowiadamy i radzimy.

Spis treści
- Wojny, kataklizmy, katastrofy
- Zapasy wody
- Żywność w lodówce i zamrażarce
- Suche produkty
- Konserwy i przetwory na zapas
- Jak gotować bez prądu?
- Dania jednogarnkowe - sprawdzone przepisy na wypadek wojny, kataklizmu, katastrofy
Wojny, kataklizmy, katastrofy
Choć wydaje się nam, że żyjemy w spokojnych czasach, to w każdej chwili możemy zostać dotknięci skutkami wojny, kataklizmu lub katastrofy.
Wojna i działania wojenne zawsze niosą ze sobą ryzyko przerw w dostawach prądu i wody, a także pustki w sklepach. I choć wydawać by się mogło, że wojny toczą się gdzieś daleko, wystarczy włączyć telewizor, żeby przekonać się, iż ryzyko działań wojennych istnieje tuż za granicami naszego kraju po sąsiedzku. Na przykład w graniczącej z Polską Ukrainie.
Kataklizmy spowodowane klęskami żywiołowymi nie są wcale tak odległe. Masowe pożary lasów, trąby powietrzne, czy powodzie mogą zmienić życie wielu ludzi w sposób gwałtowny. Przeżywaliśmy klęski żywiołowe w przeszłości. Obecnie ze względu na gwałtownie zmieniający się klimat, nagłe zjawiska pogodowe mogą wywołać prawdziwą tragedię tuż obok nas.
Katastrofy wywołane przez ludzi, komunikacyjne, budowlane, przemysłowe, są groźne dla dużych skupisk ludzkich. Zdarzały się już takie katastrofy w ruchu lądowym, gdy wykolejony pociąg uszkodził trakcję elektryczną i odciął od prądu kilkanaście tysięcy mieszkańców.
Na wypadek wojny, kataklizmu lub katastrofy powinniśmy zgromadzić zapasy wody na 14 dni oraz zapasy żywności na 10 dni.
Jak przygotować zapasy na czas wojny, kataklizmu, katastrofy? Co powinno znaleźć się w spiżarni? Wyjaśniamy w tekście poniżej wideo. Czytaj dalej.
Zapasy wody
Podczas wojny, klęski żywiołowej lub katastrofy musimy się liczyć z brakiem wody do picia, zmywania, mycia, a nawet do spuszczania wody w toalecie.
Niezbędny dzienny zapas wody pitnej dla człowieka to 2 litry. Na wypadek wojny zapas wody do picia powinien być zgromadzony na 14 dni. Co oznacza dla 4-osobowej rodziny, zapas około 112 l.
Na wypadek katastrofy lub kataklizmu wystarczy zapas wody na 3 dni, czyli około 24 litrów wody.
Polecamy: Woda prosto z kranu - czy można pić kranówkę bez przegotowania?
Żywność w lodówce i zamrażarce
Lodówka, jak i zamrażarka bez prądu oczywiście przestaną działać. Jedzenie w nich przechowywane zacznie się psuć, ale nie od razu.
Produkty z lodówki trzeba zjeść w pierwszej kolejności. Warto jednak wiedzieć, że nawet bez prądu lodówka, dzięki dobrej izolacji, utrzymuje chłód od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin. Im więcej produktów znajduje się w lodówce, tym dłużej będzie utrzymywać chłód. Ta sama zasada dotyczy zamrażarki. Dlatego zamrażarka powinna być zawsze pełna, to przedłuży jej działanie w sytuacji awaryjnej. Puste przestrzenie dobrze wypełnić kostkami lodu oraz wkładami mrożącymi do lodówek turystycznych.
Polecamy: Lodówka - jak prawidłowo korzystać z lodówki, aby działała dłużej?
Gdy wystąpi przerwa w dostawach prądu, niską temperaturę w lodówce warto podtrzymywać, przekładając 1-2 produkty z zamrażarki. Na przykład woreczki z kostkami lodu lub zamrożone wkłady do lodówek turystycznych.
W ten sposób można utrzymać chłód w lodówce nawet przez kilka dni po wyłączeniu prądu. Najczęściej to w zupełności wystarczy.
Polecamy: Jakich produktów nie wolno przechowywać w lodówce? oraz Jak długo przechowywać produkty spożywcze w zamrażarce?
Suche produkty
W spiżarni powinny się znaleźć suche produkty, które można przechowywać w szafce lub piwnicy.
Produkty suche można również podzielić na takie, które można spożyć bez gotowania oraz takie, które można ugotować. Bez gotowania można zjeść suchary, krakersy, chrupki chleb, a także energetyczne słodycze: batony granola i czekoladę. Szczególnie tej ostatniej warto mieć świeży zapas. Do tego orzechy i suszone owoce.
Polecamy przepis: Owsiane batoniki granola z orzechami i suszonymi owocami
W czasie wojny, klęski żywiołowej lub katastrofy przydadzą się wszystkie suche produkty przeznaczone do gotowania: mąka, makarony, kasze, oleje roślinne, a także używki kawa, herbata oraz podstawowe przyprawy sól i cukier.
Polecamy: Makaron - jak kupować i przechowywać?
Zobacz także, jak gotować na parze, gdy zabraknie tłuszczy: Techniki gotowania na parze - co warto wiedzieć?
Dysponując większym zapasem mąki, możemy przygotować choćby naleśniki, które zastąpią nam pieczywo, gdy skończą się suchary i chrupki chleb.
Podstawowy zestaw produktów można uzupełnić o gotowe dania w postaci liofilizowanej, czyli odwodnionej. Wszelkie zupy, kisiele i budynie, a nawet kaszki, które wystarczy zmieszać z gorącą wodą. Przydadzą się także suszone warzywa, kostki rosołowe i wszelkie przyprawy.
Polecamy przepis: Domowe maggi: pasta lubczykowa na zimę
Konserwy i przetwory na zapas
Zawsze warto mieć w spiżarni kilka konserw mięsnych, a także rybnych oraz puszki z warzywami (fasolą, groszkiem, kukurydza, cieciorką) i owocami. Wartościowe są również gotowe dania w słoikach oraz wszelkie domowe przetwory. Podczas awarii prądu nawet słoik z ogórkami kiszonymi może okazać się wybawieniem. Jeśli nie ma prądu i nie działają terminale płatnicze, ani kasy fiskalne, to nic nie kupimy bez gotówki.
Jak gotować bez prądu?
Jeśli macie kuchenkę gazową na gaz ziemny lub kuchnię na drewno lub węgiel, to problem gotowania was nie dotyczy. W każdej innej sytuacji warto mieć w domu alternatywne źródło ciepła: turystyczną kuchenkę gazową oraz zawsze pełną butlę z gazem. Dobrym rozwiązaniem są również kuchenki na benzynę lub spirytus.
Kuchenki turystyczne to zazwyczaj 1, czasem 2 palniki. Dlatego warto mieć produkty, z których można ugotować dania jednogarnkowe. Takie rozwiązanie pozwala zużywać mniej energii oraz mniej wody do zmywania. Dlatego to takie ważne.