Składniki do przygotowania Wigilii - co trzeba kupić? [WIDEO]
Jakie produkty trzeba przygotować, aby przyrządzić z nich dania na Wigilię? Jakie składniki będą ci potrzebne, aby ugotować barszcz czerwony z uszkami, zupę grzybową, karpia po żydowsku, śledzia w oleju, a także zrobić pierogi z kapustą i z grzybami, uszka do barszczu, kutie i kompot z suszu? Wydrukuj naszą listę i idź do sklepu!
Spis treści
- Składniki na wigilijne zupy
- Potrawy z ryb na Wigilię - co kupić?
- Pierogi i uszka - jakich produktów potrzebujesz?
- Pozostałe potrawy wigilijne - co trzeba kupić?
Żeby zaoszczędzić pieniądze, czas i nerwy podczas przygotowań do świąt Bożego Narodzenia, najlepiej jest zacząć już na 2-3 tygodnie przed Wigilią. W tym czasie producenci nie podnoszą jeszcze cen swoich produktów, jak to ma miejsce na tydzień przed świętami. Niektóre składniki jednak będą jednak musiały być świeże. Zobacz, co będzie Ci potrzebne do przygotowania potraw wigilijnych. Dowiedz się, co możesz kupić wcześniej, a co w ostatniej chwili.
Składniki na wigilijne zupy
Wśród najczęściej podawanych zup, na wieczerzy Wigilijnej nie może zabraknąć czerwonego barszczu z uszkami. Do przygotowania tej standardowej potrawy wigilijnej będziesz potrzebował:
-
włoszczyznę i buraki,
-
około 30 dkg mięsa wołowego,
-
cebulę,
-
przyprawy, jak: sól, pieprz, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ocet, cukier,
-
grzybek suszony do smaku.
Kolejną z zup, którą podaje się podczas kolacji wigilijnej jest zupa grzybowa z makaronem. Do przygotowania tej potrawy potrzebne ci będą:
-
warzywa: cebula i marchewki,
-
około 30 dkg mięsa wołowego,
-
masło i śmietana,
-
przyprawy: sól, pieprz, posiekany koper, ziele angielskie liść laurowy.
Potrawy z ryb na Wigilię - co kupić?
Na twoim wigilijnym stole nie może też zabraknąć potraw rybnych. Jedną z takich potraw może być na przykład karp po żydowsku. Składniki, do przygotowania tego dania, to:
-
karp,
-
włoszczyzna i cebula
-
masło,
-
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól.
Kolejną rybą, która pojawia się na każdym polskim stole jest śledź, a najczęściej spotykaną potrawą jest śledź w oleju z cebulką, w skład którego wchodzą:
-
cebule,
-
olej,
-
cytrynę,
-
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy.
Pierogi i uszka - jakich produktów potrzebujesz?
Wigilijna kolacja obfituje także w potrawy mączne, takie jak chociażby pierogi z kapustą i grzybami. Do przygotowania tej potrawy będziesz potrzebował:
-
mąki
-
wody i śmietany,
-
jajka,
-
soli i oleju.
Żeby wykonać farsz potrzebujesz składników takich jak:
-
cebule,
-
suszone grzybki,
-
masło,
-
przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, pieprz, sól
Takich samych produktów będziesz potrzebował w przypadku uszek do barszczu, z tą różnicą, że zamiast kapusty kiszonej nadziewasz uszka gotowaną wołowiną albo, w wersji postnej, farszem z suszonych grzybów.
Pozostałe potrawy wigilijne - co trzeba kupić?
Wiele osób pozostaje jeszcze pod wpływem tradycji i na ich stołach można spotkać także kutię. Jeżeli i ty jesteś tradycjonalistą, przygotuj:
-
pszenicę i mak,
-
miód,
-
rodzynki,
-
mleko,
-
ew. płatki migdałowe.
Na tradycyjnym wigilijnym stole nie może także zabraknąć kompotu z suszu, do przygotowania którego będziesz potrzebował:
-
suszonych owoców i świeżej cytryny,
-
wody,
-
cukru.