Jak przechować nadwyżki jedzenia?

2022-07-29 14:45 redakcja
Nadwyżki jedzenia
Autor: Shutteratock Nadmiar jedzenia przechowujemy zazwyczaj w lodówce i zamrażarce - musimy jednak odpowiednio je zapakować - nieład w lodówce sprawi, że produkty zaczną się psuć.

W polskich domach co roku ponad 4 mln ton jedzenia ląduje w koszu na śmieci. Mimo dobrego planowania czasem trudno uniknąć nadmiaru jedzenia. Promocje, obniżki, przeceny zachęcają do zakupu żywności. Produkty spożywcze, nawet te najtańsze, też kosztują i są dla nas zbyt ważne, żeby je po prostu wyrzucać. Tylko odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych i gotowych posiłków pozwoli nam mniej wyrzucać, a tym samym zaoszczędzić. 

Jak przechowywać?

Jedzenie psuje się z czterech powodów: zbyt wysokiej temperatury otoczenia, dostępu powietrza, nadmiernej wilgoci i ekspozycji na światło słoneczne.  Dlatego jedną z najlepszych metod przechowywania jest chłodzenie i mrożenie żywności. Pod warunkiem, że jedzenie jest odpowiednie zabezpieczone przed kontaktem z suchym powietrzem w lodówce lub zamrażarce. Żywność, którą zdążymy zjeść w ciągu kilku dni przechowujemy w lodówce. Przechowujemy w niej także wszystkie te produkty, które mimo długiego terminu przydatności potrzebują warunków chłodniczych np. nabiał. Całą pozostałą żywność należy zamrozić albo przetworzyć. 

Zasady przechowywania w lodówce

W lodówce żywność powinna być ona przechowywana na odpowiednich poziomach. Mięso i wędliny przechowujemy w najchłodniejszej części lodówki. Również świeże ryby. Najlepiej przechowywać świeże mięso i ryby w tak zwanej "komorze zero" z temperaturą od 0 do 3°C. Natomiast warzywa i owoce przechowujemy w specjalnych szufladach. Nabiał: jogurty, twarogi i sery przechowujemy na najwyższej półce. 

W lodówce jedzenie przechowujemy w specjalnych pojemnikach dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Inne pojemniki są na sery, inne na ryby czy wędliny, masło, zupy, a jeszcze inne na warzywa i owoce. Dzięki pojemnikom jedzenie wolniej się psuje, nie wydziela zapachów, ani nie absorbuje aromatów. Pojemniki do lodówki mogą być wykonane z metalu lub specjalnych polimerów plastikowych. Woreczki foliowe nie sprawdzają się do przechowywania żywności w lodówce, bowiem szybko rozwija się w ich pleśń. Aby żywność przechowywana w lodówce zachowała świeżość należy przestrzegać okresów dopuszczalnego przechowywania. 

Więcej tutaj: Jak przechowywać żywność w lodówce?

oraz Jak prawidłowo korzystać z lodówki, aby działała dłużej?

Zasady prawidłowego mrożenia

Zawsze zamrażamy produkty świeże, niezepsute i robimy to bezpośrednio po zakupie. Kupując większe ilości żywności warto po powrocie do domu podzielić ją na porcje obiadowe i szczelnie zapakować. Mięso przed mrożeniem podzielić na odpowiednie kawałki lub pokroić na kotlety. 

Warzywa i owoce również można mrozić. Przed mrożeniem należy warzywa i owoce dobrze umyć, a nawet wyparzyć. Warzywa można podzielić na porcje rosołowe. Warzywa korzeniowe można pociąć w paski lub zetrzeć na tarce i zamrozić w tej postaci - będziemy mieli gotową, wstępnie przygotowaną porcję włoszczyzny do zup, potrawek i sosów.

Więcej tutaj: Jak mrozić warzywa?

Aby wszystkie produkty spożywcze były świeże i niezepsute, nie tylko mrożonki, najlepiej jest transportować żywność w torbach termoizolacyjnych prosto ze sklepu do domu. 

Produkty spożywcze przeznaczone do mrożenia pakujemy w plastikowe torebki, pojemniki wykonane z plastiku, aluminium czy folie spożywcze aluminiowe. Zawsze należy usunąć nadmiar powietrza z torebki lub pojemnika (tutaj świetnie sprawdzają się pojemniki próżniowe).

Nadwyżki jedzenia można przetworzyć: upiec, ugotować lub udusić i gotowe danie poporcjowane również zamrozić. Można w ten sposób mrozić nawet buliony. 

Więcej tutaj: Jak mrozić mięso, ryby dania gotowe?

Jednak nawet przechowywanie w zamrażarce ma swoje ograniczenie. Jest nim czas mrożenia. 

Więcej tutaj: Jak długo przechowywać produkty spożywcze w zamrażarce?

W formie 24: jak jeść mniej przetworzonej żywności?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE