Jak przechować nadwyżki jedzenia?
W polskich domach co roku ponad 4 mln ton jedzenia ląduje w koszu na śmieci. Mimo dobrego planowania czasem trudno uniknąć nadmiaru jedzenia. Promocje, obniżki, przeceny zachęcają do zakupu żywności. Produkty spożywcze, nawet te najtańsze, też kosztują i są dla nas zbyt ważne, żeby je po prostu wyrzucać. Tylko odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych i gotowych posiłków pozwoli nam mniej wyrzucać, a tym samym zaoszczędzić.
Spis treści
Jak przechowywać?
Jedzenie psuje się z czterech powodów: zbyt wysokiej temperatury otoczenia, dostępu powietrza, nadmiernej wilgoci i ekspozycji na światło słoneczne. Dlatego jedną z najlepszych metod przechowywania jest chłodzenie i mrożenie żywności. Pod warunkiem, że jedzenie jest odpowiednie zabezpieczone przed kontaktem z suchym powietrzem w lodówce lub zamrażarce. Żywność, którą zdążymy zjeść w ciągu kilku dni przechowujemy w lodówce. Przechowujemy w niej także wszystkie te produkty, które mimo długiego terminu przydatności potrzebują warunków chłodniczych np. nabiał. Całą pozostałą żywność należy zamrozić albo przetworzyć.
Zasady przechowywania w lodówce
W lodówce żywność powinna być ona przechowywana na odpowiednich poziomach. Mięso i wędliny przechowujemy w najchłodniejszej części lodówki. Również świeże ryby. Najlepiej przechowywać świeże mięso i ryby w tak zwanej "komorze zero" z temperaturą od 0 do 3°C. Natomiast warzywa i owoce przechowujemy w specjalnych szufladach. Nabiał: jogurty, twarogi i sery przechowujemy na najwyższej półce.
W lodówce jedzenie przechowujemy w specjalnych pojemnikach dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Inne pojemniki są na sery, inne na ryby czy wędliny, masło, zupy, a jeszcze inne na warzywa i owoce. Dzięki pojemnikom jedzenie wolniej się psuje, nie wydziela zapachów, ani nie absorbuje aromatów. Pojemniki do lodówki mogą być wykonane z metalu lub specjalnych polimerów plastikowych. Woreczki foliowe nie sprawdzają się do przechowywania żywności w lodówce, bowiem szybko rozwija się w ich pleśń. Aby żywność przechowywana w lodówce zachowała świeżość należy przestrzegać okresów dopuszczalnego przechowywania.
Więcej tutaj: Jak przechowywać żywność w lodówce?
oraz Jak prawidłowo korzystać z lodówki, aby działała dłużej?
Zasady prawidłowego mrożenia
Zawsze zamrażamy produkty świeże, niezepsute i robimy to bezpośrednio po zakupie. Kupując większe ilości żywności warto po powrocie do domu podzielić ją na porcje obiadowe i szczelnie zapakować. Mięso przed mrożeniem podzielić na odpowiednie kawałki lub pokroić na kotlety.
Warzywa i owoce również można mrozić. Przed mrożeniem należy warzywa i owoce dobrze umyć, a nawet wyparzyć. Warzywa można podzielić na porcje rosołowe. Warzywa korzeniowe można pociąć w paski lub zetrzeć na tarce i zamrozić w tej postaci - będziemy mieli gotową, wstępnie przygotowaną porcję włoszczyzny do zup, potrawek i sosów.
Więcej tutaj: Jak mrozić warzywa?
Aby wszystkie produkty spożywcze były świeże i niezepsute, nie tylko mrożonki, najlepiej jest transportować żywność w torbach termoizolacyjnych prosto ze sklepu do domu.
Produkty spożywcze przeznaczone do mrożenia pakujemy w plastikowe torebki, pojemniki wykonane z plastiku, aluminium czy folie spożywcze aluminiowe. Zawsze należy usunąć nadmiar powietrza z torebki lub pojemnika (tutaj świetnie sprawdzają się pojemniki próżniowe).
Nadwyżki jedzenia można przetworzyć: upiec, ugotować lub udusić i gotowe danie poporcjowane również zamrozić. Można w ten sposób mrozić nawet buliony.
Więcej tutaj: Jak mrozić mięso, ryby dania gotowe?
Jednak nawet przechowywanie w zamrażarce ma swoje ograniczenie. Jest nim czas mrożenia.
Więcej tutaj: Jak długo przechowywać produkty spożywcze w zamrażarce?