Jak mrozić warzywa? Jak zatrzymać smaki lata w zamrażarce?

2016-08-30 12:23

Czasem zdarza się, że późno wracamy do domu. Co ugotować, gdy nie mamy czasu na zakupy? Jeśli w zamrażarce czekają mrożone warzywa, to bardzo proste. A jarzyny możemy z łatwością zamrozić!

jak_mrozic_warzywa_jak_zatrzymac.jpg
Autor: photos.com Mrożone jarzyny to doskonałe zapasy - nie psują się i są zawsze pod ręką

Lato to świetny czas, by zrobić zapasy w lodówce. Kupując warzywa, możemy wybrać te najdojrzalsze i ulubione przez nas, a przygotowując mrożonki - sporo zaoszczędzić. Gdy kupimy jarzyny w sezonie, zapłacimy za nie niewiele, nieporównanie mniej niż zimą. Pamiętajmy też, że mrożenie pozwala zachować większość witamin! Co i jak możemy mrozić?

Najdojrzalsze świeże i pachnące warzywa warto zamrozić i zimą jeść je jak świeże. Na szczęście większość warzyw nadaje się do mrożenia. Wyjątki to warzywa„wodniste”, np. ogórek, czy sałata - tych lepiej nie mrozić. Niektóre bezpośrednio możemy włożyć do woreczka, inne trzeba zaś wcześniej zblanszować.

Jak mrozić warzywa?

Umyj, obierz skórkę (nie ze wszystkich, ale z marchewki czy selera - owszem; postępujemy tak, by warzywa po wyjęciu były gotowe do potrawy). Pokrój warzywa, osusz. Włóż do woreczka odpornego na niską temperaturę (aby nie popękał).

Warzywa, które mrozimy bezpośrednio:

Chrzan (mrozić w całości)

Pomidor (można w całości)

Cukinia (można też blanszować)

Por (można też blanszować)

Marchew (można blanszować)

Pietruszka - korzeń (można blanszować)

Warzywa, które blanszujemy w gorącej wodzie (wkładamy na 2-4 min, po czym zanurzamy w zimnej wodzie):

Bakłażan

Brokuły

Kalafior

Fasolka szparagowa

Groszek

Bób

Kalarepa

Brukselka

Seler (blanszować w wodzie z octem)

Grzyby

Warzywa przetrwają tak kilka miesięcy, jeśli zamrozimy je w temperaturze ok. –18 stopni.