Witamina B6 - w jakich produktach spożywczych znajduje się witamina B6?
Witamina B6 wywodzi się z grupy witamin B i bierze udział w licznych procesach zachodzących w organizmie. Sprawdź, w jakich produktach znajduje się witamina B6 i dlaczego warto jeść je każdego dnia.
Spis treści
Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, adermina)
Znajdziemy ją w:
mięsie
rybach
drobiu
jajkach
mleku
drożdżach
warzywach (kapusta, groszek zielony, kalafior, marchew, szpinak, ziemniaki, fasola)
zbożach (kiełki pszenicy)
soi
orzeszkach ziemnych
orzechach włoskich
pestkach dyni i słonecznika
bananach
napojach energetycznych
Witamina B6 - niedobór
Brak witaminy B6 wpływa na: zmiany w szpiku kostnym, nieprawidłowości w układzie nerwowym (drgawki), depresję, apatię, bezsenność, obniżenie sprawności procesów myślowych, zapalenia nerwów, zmniejszoną odporność na infekcje, stany zapalne skóry, niedokrwistość, kamicę nerkową, zaburzenia w funkcjonowaniu mięśnia sercowego, zwiększenie ryzyka powstawania nowotworów.
Witamina B6 - właściwości
Witamina B6 odpowiada w naszym organizmie za: przemiany aminokwasów, procesy krwiotwórcze, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększa odporność organizmu, łagodzi skutki uboczne leków, wspomaga leczenie nerek, łagodzi objawy tzw. napięcia przedmiesiączkowego, wspomaga leczenie łojotokowego zapalenia skóry i wypadania włosów.