Witamina B6 - w jakich produktach spożywczych znajduje się witamina B6?

2016-08-11 17:01

Witamina B6 wywodzi się z grupy witamin B i bierze udział w licznych procesach zachodzących w organizmie. Sprawdź, w jakich produktach znajduje się witamina B6 i dlaczego warto jeść je każdego dnia.

Witamina B6 - w jakich produktach spożywczych znajduje się witamina B6?
Autor: thinkstockphotos.com Ryby i suszone owoce są doskonałymi źródłami witaminy B6.

Spis treści

  1. Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, adermina)
  2. Witamina B6 - niedobór
  3. Witamina B6 - właściwości

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, adermina)

Znajdziemy ją w:

mięsie

rybach

drobiu

jajkach

mleku

drożdżach

warzywach (kapusta, groszek zielony, kalafior, marchew, szpinak, ziemniaki, fasola)

zbożach (kiełki pszenicy)

soi

orzeszkach ziemnych

orzechach włoskich

pestkach dyni i słonecznika

bananach

napojach energetycznych

Witamina B6 - niedobór

Brak witaminy B6 wpływa na: zmiany w szpiku kostnym, nieprawidłowości w układzie nerwowym (drgawki), depresję, apatię, bezsenność, obniżenie sprawności procesów myślowych, zapalenia nerwów, zmniejszoną odporność na infekcje, stany zapalne skóry, niedokrwistość, kamicę nerkową, zaburzenia w funkcjonowaniu mięśnia sercowego, zwiększenie ryzyka powstawania nowotworów.

Witamina B6 - właściwości

Witamina B6 odpowiada w naszym organizmie za: przemiany aminokwasów, procesy krwiotwórcze, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększa odporność organizmu, łagodzi skutki uboczne leków, wspomaga leczenie nerek, łagodzi objawy tzw. napięcia przedmiesiączkowego, wspomaga leczenie łojotokowego zapalenia skóry i wypadania włosów.