Witamina A - w jakich produktach spożywczych znajduje się witamina A?
Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego dobrze wchłania się do organizmu. Warto dostarczać ją wraz ze składnikami codziennej diety, zamiast za pomocą aptecznych fabrykantów. Sprawdź, w jakich produktach znajduje się witamina A.
Spis treści
Witamina A (retinol i jego pochodne)
Znajdziemy ją w:
wątrobie zwierząt
marchwi
liściach brokułów
słodkich ziemniakach (wilec ziemniaczany)
jarmużu
szpinaku
dyni
kapuście warzywnej pastewnej
W organizmie ludzkim enzymem odpowiedzialnym za przekształcenie β-karotenu w retinol jest dioksygenaza β-karotenowa.
Witamina A - niedobór
Brak witaminy A skutkuje: wysychaniem spojówek i rogówek, kruchymi, wolno rosnącymi paznokciami, suchością skóry, brakiem apetytu, ślepotą zmierzchową (tzw. "kurzą ślepotą"), pogorszeniem wzroku, zahamowaniem wzrostu, zanikaniem nabłonków, łuszczycą, trądzikiem pospolitym, łysieniem plackowatym, skłonnością do biegunek, złym samopoczuciem.
Witamina A - właściwości
Witamina A opowiada w naszym organizmie za: sprawny proces widzenia, obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, zwiększenie odporności naszego organizmu, blokowanie działalności benzopirenu (związku rakotwórczego z dymu tytoniowego) - przekształca go w substancje nieszkodliwe dla zdrowia. Jest stymulatorem wzrostu, usuwa wolne rodniki, zapobiega wysychaniu i rogowaceniu nabłonka, korzystnie oddziałuje na wzrost kości i włosów.
Przeczytaj także: Witamina B2 - w jakich produktach spożywczych znajdziemy witaminę B2?