LATO z BORÓWKAMI. 1 LIPCA początek sezonu i święto owocu

2018-06-29 13:04

Nastało lato. Wraz z nim sezon na borówki z polskich plantacji. Dlaczego chcemy na to zwrócić uwagę? Z dwóch powodów – po pierwsze dlatego, że owoce borówki są tak zdrowe, że nazywane są „owocem XXI wieku”, a po drugie dlatego, że Polska jest jednym ze światowych liderów w produkcji tego owocu.

Lato z borówkami 1 lipca
Autor: Joanna Rudecka Polskie borówki cieszą się niesłabnącym powodzeniem na światowych rynkach

Przyzwyczailiśmy się, że borówkę nazywamy amerykańską. Moda na nią przyszła do nas z USA i Kanady, a tymczasem nasi krajowi producenci mają olbrzymie sukcesy w uprawie tego owocu. Polska z produkcją na poziomie ok. 16 tysięcy ton zajmuje 7 miejsce w światowym rankingu największych producentów. Borówka powoli staje się naszym dobrem narodowym, jak możemy przeczytać na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przy Instytucie Żywności i Żywienia. Szacuje się, że około 80% owoców z polskich upraw trafia na rynki zagraniczne do 25 krajów na 4 kontynentach. W Polsce borówka produkowana jest od ponad 40 lat. Stała się w tym czasie drugim po jabłkach pod względem wartości eksportu owocem. Ręczne zbierana, praktycznie wyłącznie w jakości deserowej, stała się wizytówką sektora ogrodniczego. Od początku lipca do końca września Polska jest kluczowym dostawcą borówki na najbardziej wymagające rynki.

Polecamy także: Jagodzianki z borówką amerykańską

Super borówka

Spożycie borówki rośnie na całym świecie. Jest to niezwykle cenny owoc nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim z odżywczego punktu widzenia. Jagody borówki dla wielu ludzi stały się naturalnym elementem zdrowego stylu życia. Borówka, jak żaden inny owoc, wpisuje się w trendy i poszukiwania praktycznych sposobów na zdrowe życie. Klasyfikowana jako „super food” stała się elementem diety każdego, kto dba o zdrowy tryb życia.

Polecamy także: Smoothie z borówką amerykańska   oraz    Napój z borówki amerykańskiej i buraków - przepis na koktajl pełen zdrowia

Spośród wszystkich owoców i warzyw ma najwyższą zawartość przeciwutleniaczy (antyoksydantów), dzięki czemu podnosi odporność organizmu i zapobiega infekcjom. Wysoki poziom antocyjanów, neutralizujących wolne rodniki, powoduje, że borówka powstrzymuje starzenie się organizmu i traktowana jest jako ważny składnik diety antynowotworowej. Niebieskie jagody pomagają również obniżyć ciśnienie, zły cholesterol, mają także dobroczynny wpływ na funkcjonowanie mózgu, przewodu pokarmowego, układu moczowego oraz wzroku. Borówki działają na poprawę nastroju i pomagają w walce z depresją. Wpierają też proces redukcji wagi i pomagają obniżyć poziom cukru we krwi. Mają dużą zawartość witamin K i C oraz mniejszą witamin E i B6. Są również doskonałym źródłem manganu i błonnika.

Więcej o wyjątkowych walorach borówek: Borówka amerykańska, jak wykorzystać ją dla zdrowia

Święto borówki

1 lipca to data rozpoczęcia zbiorów borówki w Polsce. Organizacja Dnia Polskiej Borówki jest inicjatywą plantatorów. Święto promuje walory smakowe i zdrowotne borówki. Ma też pokazać jej polskość, fakt uprawy w kraju i wyjątkowe sukcesy polskich plantatorów. 1 LIPCA tradycyjnie rozpoczyna się też sezon na polską borówkę na świecie.

Polecamy także: Mojito na lato - przepis z borówką amerykańską i kiwi [WIDEO]

Czy borówka jest polska? Jak najbardziej, dlatego z całego serca zachęcamy do spożywania polskiej borówki, która uprawiana jest naturalnie, jest świeża, bo nie jedzie do nas z drugiego końca świata i jest super owocem do zdań specjalnych. Dobrą wiadomością jest, fakt że sezon borówkowy trwa przez 3 miesiące, co pozwala nam realnie wzmocnić nasze organizmy i zbudować odporność.

Polecamy także:  Sos z borówek amerykańskich z whisky do dań grilowych

Jak polscy plantatorzy uprawiają borówki

Borówki dobrej jakości – czyli świeże – są jędrne, suche i mają wyraźny, jasnoniebieski woskowy nalot. Aby uzyskać taki efekt na półce w sklepie plantatorzy muszą wykazać się dużą starannością i dbałością o zimny łańcuch, od pola do półki.

Polecamy także: Borówkowe ciasto z patelni - sprawdzony przepis

Borówki zbiera się ręcznie, na jeden kontakt posługując się kciukami obu dłoni. Dla zachowania nalotu i uniknięcia uszkodzeń osoba zbierająca może w rękach trzymać jednocześnie nie więcej niż 5-7 borówek. Dla zachowania najwyższej jakości i smaku borówek, ich wstępne schłodzenie powinno nastąpić zaraz po zebraniu. Bardzo ważne jest również maksymalne skrócenie czasu przebywania owoców w sortowni. Zasada jest prosta - owoce, które zebrano wcześniej, są pierwsze w kolejce do wyjazdu do sklepów. Borówki najlepiej kupować w przezroczystych opakowaniach, które pozwalają obejrzeć owoce ze wszystkich stron. W domu warto przechowywać je w lodówce – dzięki temu zachowają świeżość nawet przez 7 dni. Niebieskie jagody najlepiej smakują w temperaturze pokojowej, więc zalecamy wyjąć je z lodówki na kilkanaście minut przed podaniem.

Polecamy przepis na: Tartę z borówką amerykańską - najlepszy letni deser

Lato z borówkami

Dzień Polskiej Borówki jest częścią kampanii „LATO z BORÓWKAMI” realizowanej przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Kampania umożliwia kontynuację i rozszerzenie dotychczasowych działań promocyjnych, prowadzonych z inicjatywy plantatorów. Celem kampanii jest promocja spożycia i walorów zdrowotnych borówki.

Święto objęli patronatem:

- Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

- Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

- Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła (IŻŻ)

- Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ)

- Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach.

_______

Więcej o przygotowaniach do 1 LIPCA - Dnia Polskiej Borówki

Strona www: http://LATO z BOROWKAMI.pl

Fanpage: www.facebook.com / Dzien Polskiej Borowki

Kanał YouTube: Dzień Polskiej Borówki