Wielkanocny mazurek ananasowy [WIDEO+GALERIA]
Ciasto owocowe z patelni: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Ciasto z patelni pysznie smakuje.
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Co zrobić, gdy mamy apetyt na ciasto z borówką amerykańską, a brak nam piekarnika? Oczywiście upiec ciasto na patelni. Jak? Już wyjaśniamy. W sezonie na borówki amerykańskie, takie ciasto skradnie serca wasze i waszej rodziny.
Składniki
Porcja składników ciasta owocowego na patelnię o średnicy około 20 cm
2 jajka
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
125 ml jogurtu greckiego
1 łyżka oleju
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ćwierć łyżeczki soli
100-125 g borówek amerykańskich oprószonych mąką pszenną
olej do posmarowania patelni
cukier puder do posypania ciasta z patelni
Przygotowanie krok po kroku:
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, dobrze napowietrzoną masę. W trakcie ubijania dodawać po jednej łyżce jogurt grecki, wlać olej. Dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną.
Dodać borówki amerykańskie oprószone mąką pszenną, ostrożnie wymieszać łyżką.
Masę przełożyć na natłuszczoną patelnię teflonową. Wyrównać powierzchnię i szczelnie przykryć patelnię pokrywką bez otworu. Ciasto piec na patelni na bardzo małym ogniu przez około 15 minut lub do próby „suchego patyczka”. Ciasto nie powinno mieć zrumienionego spodu.
Gdy ciasto jest już prawie suche na wierzchu, należy je odwrócić. Patelnie przykryć dużym talerzem, odwrócić, następnie zsunąć ciasto ponownie na patelnię. Piec jeszcze ok. 10 min. pod pokrywką.
Gotowe ciasto zsuwamy na talerz, oprószamy cukrem pudrem i zjadamy ze smakiem.