Ciasto owocowe z patelni: sprawdzony przepis

Ciasto owocowe z patelni: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ciasto z patelni pysznie smakuje. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Co zrobić, gdy mamy apetyt na ciasto z borówką amerykańską, a brak nam piekarnika? Oczywiście upiec ciasto na patelni. Jak? Już wyjaśniamy. W sezonie na borówki amerykańskie, takie ciasto skradnie serca wasze i waszej rodziny. 

Składniki

  • Porcja składników ciasta owocowego na patelnię o średnicy około 20 cm

  • 2 jajka

  • 5 łyżek cukru

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • 125 ml jogurtu greckiego

  • 1 łyżka oleju

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • ćwierć łyżeczki soli

  • 100-125 g borówek amerykańskich oprószonych mąką pszenną

  • olej do posmarowania patelni

  • cukier puder do posypania ciasta z patelni

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, dobrze napowietrzoną masę. W trakcie ubijania dodawać po jednej łyżce jogurt grecki, wlać olej. Dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną.

  • Dodać borówki amerykańskie oprószone mąką pszenną, ostrożnie wymieszać łyżką.

  • Masę przełożyć na natłuszczoną patelnię teflonową. Wyrównać powierzchnię i szczelnie przykryć patelnię pokrywką bez otworu. Ciasto piec na patelni na bardzo małym ogniu przez około 15 minut lub do próby „suchego patyczka”. Ciasto nie powinno mieć zrumienionego spodu.

  • Gdy ciasto jest już prawie suche na wierzchu, należy je odwrócić. Patelnie przykryć dużym talerzem, odwrócić, następnie zsunąć ciasto ponownie na patelnię. Piec jeszcze ok. 10 min. pod pokrywką. 

  • Gotowe ciasto zsuwamy na talerz, oprószamy cukrem pudrem i zjadamy ze smakiem. 

Ocena: 0