Jagodzianki z borówką amerykańską

Jagodzianki z borówką amerykańską

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ciepłe jagodzianki ze szklanką mleka to najmilsze wspomnienie lata. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Jagodzianki można przygotować również poza sezonem na leśne jagody. Również borówka amerykańska nadaje się do nadziania drożdżowych bułeczek. Domowy wypiek jagodzianek z borówką amerykańską sprawi wam wiele radości. 

Składniki

  • Porcja na 12 bułeczek

  •  

  • Zaczyn:

  • 10 g drożdży

  • 4 łyżki mleka

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżki mąki

  •  

  • Ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki

  • 3 żółtka i 1 całe jajko

  • pół szklanki cukru

  • pół szklanki mleka

  • cukier waniliowy

  • 1/3 kostki masła

  •  

  • Nadzienie:

  • borówka amerykańska

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Podgrzać pół szklanki oraz 4 łyżki mleka. Do szklanki wlać 4 łyżki ciepłego mleka, dodać drożdże, cukier oraz mąkę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, czyli na ok. 20 minut. 

  • W pozostałym ciepłym mleku rozpuścić cukier, tę mieszaninę wykorzystać do ciasta.

  • Mąkę przesiać, dodać jajka, ciepłe mleko z cukrem, cukier waniliowy i zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Dodać masło i ponownie wyrobić ciasto. Ostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

  • Wyrośnięte ciasto przebijamy palcami by uwolnić gazy. Formujemy wałek, dzielimy go na 12 porcji. Z każdej porcji ciasto wałkujemy mały placuszek, nakładamy na niego czubata łyżeczką jagód wymieszanych z cukrem i mąką ziemniaczaną. Placuszki składamy na pół, formujemy krągłe bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. 

  • Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem jaja rozmąconym z wodą, ewentualnie posypujemy miałkim cukrem. 

  • Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180°C. 

  • Podajemy do mleka lub dobrej kawy. 

Ocena: 4,5