Jak marnujemy jedzenie w Wielkanoc? Wyniki badań są zatrważające
Prawie 40% Polaków otwarcie deklaruje, że kiedykolwiek wyrzuciło jedzenie po Wielkanocy. Najczęściej wyrzucamy symbole świąt wielkanocnych: sałatkę jarzynową, jajka i… baranka z cukru. Dlaczego? Po prostu kupujemy i przyrządzamy za dużo. Ile i co konkretnie marnujemy postanowiło zbadać Too Good To Go we współpracy z Kantar Public.
Właściciel popularnej aplikacji zapobiegającej marnowaniu żywności postanowił przebadać w jaki sposób postępujemy z nadwyżkami żywności w czasie i po Wielkanocy. Wszystkich nurtuje nas pytanie, co wyrzucamy i dlaczego tak dużo?
„Aby walczyć z marnowaniem jedzenia należy wiedzieć jakie są tego przyczyny. Dotychczasowe badania przeprowadzone przez Banki Żywności pokazywały, że w Święta Wielkanocne – czasie szczególnym dla Polaków – marnujemy nawet 3 razy więcej jedzenia. Właśnie dlatego postanowiliśmy zgłębić temat i zbadać postawy, by jeszcze lepiej zobrazować problem” – mówi Anna Kurnatowska, Country Managerka Too Good To Go. „Zadziwiający jest fakt, że aż 39% Polaków kupuje produkty z długim terminem ważności jako sposób przeciwko marnowaniu jedzenia, ponieważ ta strategia nie rozwiązuje problemu. To drogowskaz dla nas do dalszych działań edukacyjnych” - dodaje.
Badanie przeprowadzono na zlecenie To Good To Go przez Kantar Public w marcu 2022 roku na ogólnopolskiej, reprezentatywnej grupie 1000 Polaków w wieku powyżej 18 roku życia.
Jak szykujemy się do Wielkanocy?
Ponad połowa Polaków (65%) deklaruje, że samodzielnie przygotowuje jedzenie na święta wielkanocne. Jednocześnie połowa badanych (54%) stwierdziła, że szykuje więcej jedzenia niż to konieczne na te dwa świąteczne dni.
Zazwyczaj przeciętne gospodarstwo domowe wydaje od 300 do 500 zł na jedzenie, które ma uświetnić Wielkanoc. To ogromne kwoty, biorąc pod uwagę, że święta trwają tylko dwa dni.
Jesteśmy bardzo przywiązani do tradycji. Większość (84%) rodaków chętnie przygotowuje własnoręcznie świąteczne pisanki. Aż 78% przebadanych respondentów twierdzi, że kraszanki przygotowuje z jajek gotowanych, z których większość zazwyczaj jest zjadana. A co z resztą? Oczywiście po spełnieniu “swojej roli” lądują w koszu na śmieci.
Zobacz również: Jajka na twardo po świętach. Jak przechowywać? Co zrobić z jajek na twardo?
Pisanki i kraszanki możemy przygotować z wydmuszek. Odzyskane w ten sposób białko i żółtko jaja kurzego, możemy przeznaczyć na pasztety i ciasta. Jeśli jajko jest tylko i aż symbolem, to można zamiast jajka kurzego, użyć drewnianych lub ceramicznych zamienników. Pięknie udekorowane pozostaną z nami na dłużej. I możne je wykorzystać wielokrotnie do dekoracji.
Co marnujemy?
Prawie 40% badanych przyznaje, że zdarza im się wyrzucać jedzenie po świętach. Najczęstszymi powodami były zepsucie się (58%) oraz zbyt duża ilość pożywienia (53%). Wyrzucamy głównie sałatkę jarzynową (62%), pieczywo (39%), różnego rodzaju szynki (25%), warzywa i owoce (23%). Na czele listy znalazły się również wielkanocne symbole jak jajka na twardo (21%) czy baranek z cukru (21%). Natomiast najrzadziej wyrzucamy mazurka (7%). No cóż. Sałatki jarzynowej zawsze robimy za dużo i do tego z produktów, które łatwo ulegają zepsuciu. Natomiast mazurka kupujemy lub pieczemy najmniej i raczej szybko go zjadamy.
Jak ograniczyć marnowanie świątecznego jedzenia?
Prawie dwie trzecie badanych (64%) planuje w trakcie tegorocznej Wielkanocy zwracać większą uwagę na kwestię marnowania jedzenia. Argumentują to głównie obecną sytuacją gospodarczą i rosnącymi cenami produktów (66%). Prawie połowa badanych przyznaje, że stara się ograniczyć marnowanie żwyności ponieważ wie coraz więcej na ten temat (44%). Szczególnie to ostatnie stwierdzenie bardzo nas cieszy. Jednak wciąż jest wiele do zrobienia. Więcej niż połowa Polaków nie ma wiedzy o skutkach ekonomicznych, ekologicznych i zdrowotnych marnowania żywności.
Zaledwie połowa badanych stwierdziła, że ogranicza marnowanie żywności przez odpowiednie przechowywanie jedzenia (57%). Jednocześnie połowa respondentów deklaruje, że stara się dokonywać przemyślane zakupy świąteczne (49%). Warto już teraz szykując się do świąt sporządzić jadłospis i listę zakupów, której będziemy w sklepie ściśle przestrzegać. Kupujmy tylko potrzebne rzeczy. A jeśli nawet czegoś zabraknie, to widocznie tak miało być.
Sprawdź koniecznie: Jak prawidłowo przechować nadwyżki jedzenia?
Połowa Polaków (51%) deklaruje, że czasami wykorzystuje pozostałości jedzenia świątecznego do przygotowania innych potraw. Jest to dobra tendencja, ale wciąż niewystarczająca. Zapominamy, że niezjedzone mięsa i wędliny może mrozić, aby wykorzystać je później. Nie wiemy, że z ugotowanych jajek możemy zrobić w dni poświąteczne inne smaczne potrawy. Brakuje nam wiedzy o przechowywaniu jedzenia, o jego bezpieczeństwie i przydatności do spożycia oraz sposobach wykorzystania.
Na szczęście aż 26% przebadanych szuka informacji na temat niemarnowania jedzenia w internecie. I dlatego jesteśmy tu dla Was, dostarczając sprawdzone i rzetelne informacje, jak wykorzystać poświąteczne zapasy jedzenia, aby niczego nie zmarnować.
Zobacz koniecznie: Jak zagospodarować nadmiar jedzenia? Co zrobić z resztek?