Ile kosztują szparagi w 2023? Tak drogo jeszcze nie było

2023-04-18 14:51

Od pewnego czasu szparagi podbijają podniebienia Polaków. Sezon na te warzywa jest niestety krótki, więc warto z niego korzystać, ile się da. Już teraz można je kupić w dyskontach i hipermarketach. Ile w tym roku kosztują szparagi?

ile kosztują szparagi
Autor: Shutterstock Już są pierwsze szparagi. Ile w tym roku trzeba za nie zapłacić?

Ile kosztują szparagi w 2023 roku?

Świeże szparagi można kupić przez bardzo krótki czas. Sezon trwa od dwóch do trzech miesięcy. Wraz z pojawieniem się nowalijek w niektórych sklepach są już dostępne pierwsze szparagi. Ile trzeba zapłacić za szparagi? Dziennik Fakt przeanalizował, ile w tym roku kosztują szparagi.

Najniższa cena kilograma świeżych szparagów wynosi około 52 zł, a najwyższa sięga prawie 116 zł. Szparagi są już dostępne na giełdzie w Broniszach. Za kilogram świeżych szparagów w hurcie trzeba zapłacić 46 zł, czyli o 8 zł więcej niż w roku ubiegłym. W Biedronce cena za kilogram szparagów wynosi prawie 52 zł, a w Netto niecałe 60 zł. Auchan oferuje ekologiczne szparagi z Hiszpanii w cenie ponad 98 zł za kilogram. Natomiast pęczek kosztuje ponad 13 zł, więc cena za kilogram wynosi prawie 54 zł.

Już niedługo możemy się jednak spodziewać, że ceny młodych warzyw, w tym szparagów, będą spadać. W 2022 roku w czerwcu ceny szparagów zależały od wielkości. Za pęczek o wadze 500 g trzeba było zapłacić od 4 do 9 zł.

Co wpływa na cenę szparagów?

Niedobór pracowników sezonowych, susze, szybująca w górę inflacja i wojna w Ukrainie to główne problemy, z którymi producenci szparagów borykali się w zeszłym roku. W tym roku może być podobnie. Kłopoty mają nie tylko przedsiębiorcy w Polsce, ale i w całej Europie. We wszystkich krajach członkowskich UE ceny warzyw i wielu produktów spożywczych cały czas rosną, a sieci handlowe wprowadzają reglamentację.

Przepisy na szparagi

Szparagi to pyszne sezonowe warzywa. Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy na obłędne dania ze szparagami w roli głównej.

Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania