Szparagi w sosie miodowo-sojowym
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Zielone szparagi są szczególnie popularne we Francji. Są cieńsze niż białe, ale bardziej wyraziste w smaku. Przed gotowaniem nie trzeba ich obierać. Doskonale smakują z rozmaitymi sosami - na przykład z miodowo-sojowym.
SKŁADNIKI
- pęczek zielonych szparagów
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki wody
- 4 łyżki płatków migdałowych
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi włóż do wrzącej, osolonej wody i gotuj pod przykryciem 20 min.
- Miód, sos sojowy oraz wodę podgrzej w rondelku, stale mieszając. Płatki upraż na suchej patelni. Warzywa wyjmij delikatnie z garnka, ułóż na talerzu.
- Polej sosem i posyp migdałami.