Szparagi z grilla: łatwy sposób na szparagi na grillu

Szparagi z grilla: łatwy sposób na szparagi na grillu
Autor: Shutterstock.com Szparagi grillowane w folii podane z cytryną
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Szparagi z grilla są przepyszne. Trudno jednak o równomierne grillowanie nad otwartym ogniem. Wierzchołek szparaga grilluje się szybciej i często przypala. Jak tego uniknąć? Oto łatwy sposób na szparagi w folii gotowane na grillu. 

Składniki

500 g szparagów zielonych

8 łyżeczek oliwy

2 łyżeczki granulowanego czosnku

sól i pieprz

oraz 4 kawałki folii aluminiowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. 

Podziel szparagi na 4 porcje. Każdą porcję ułóż na kawałku folii aluminiowej.

Skrop każdą porcję szparagów 2 łyżeczkami oliwy. Oprósz czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Zawiń szparagi w zgrabny pakiecik.

Grilluj na dobrze rozgrzanym ruszcie przez 15 minut. W połowie czasu grillowania obróć. 

Podawaj z cytryną lub sosem salsa verde. 

Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: Kuchnia kresowa z Podlasia (wyd. Benkowski, 2006), Polska Księga ...

więcej