Szparagi z grilla: łatwy sposób na szparagi na grillu
2021-06-19
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Szparagi z grilla są przepyszne. Trudno jednak o równomierne grillowanie nad otwartym ogniem. Wierzchołek szparaga grilluje się szybciej i często przypala. Jak tego uniknąć? Oto łatwy sposób na szparagi w folii gotowane na grillu.
SKŁADNIKI
- 500 g szparagów zielonych
- 8 łyżeczek oliwy
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól i pieprz
- oraz 4 kawałki folii aluminiowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odłam zdrewniałe końcówki szparagów.
- Podziel szparagi na 4 porcje. Każdą porcję ułóż na kawałku folii aluminiowej.
- Skrop każdą porcję szparagów 2 łyżeczkami oliwy. Oprósz czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Zawiń szparagi w zgrabny pakiecik.
- Grilluj na dobrze rozgrzanym ruszcie przez 15 minut. W połowie czasu grillowania obróć.
- Podawaj z cytryną lub sosem salsa verde.
Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?