Hiszpański tydzień w Lidlu - najlepsze przepisy
W Lidlu od poniedziałku 18 marca trwa Tydzień Kuchni Hiszpańskiej i Portugalskiej. W niskich cenach można kupić najlepsze produkty eksportowe z Hiszpanii i Portugalii. Na półkach popularnego dyskontu pysznią się szynki serrano, doskonałe krewetki, niezwykle smaczne sery i najlepsze oliwki. Co z można z tego ugotować? Jak wykorzystać hiszpańską ofertę produktów spożywczych z Lidla? Podpowiadamy i radzimy.
Owoce morza
Mrożone krewetki vannamei, właściwie sporej wielkości langustynki, w cenie 49,99 zł za 1 kg można wykorzystać do przygotowania paelli, jednego z najsłynniejszych dań kuchni hiszpańskiej.
Wypróbuj: Hiszpańska paella z owocami morza
Chorizo - paprykowa kiełbasa
Pikantna kiełbasa - chorizo w przyjemnej cenie 3 zł za 100 g - przygotowana z mięsa wieprzowego z dojrzewającą w hiszpańskim słońcu papryką, to wędlina z charakterem. I tego charakteru oraz smaku doda każdemu, nawet banalnemu daniu.
Wypróbuj koniecznie: Ciecierzyca z chorizo i szałwią
Biały tuńczyk w oliwie
Biały tuńczyk w oliwie, specjalność kuchni iberyjskiej, w trakcie tygodnia hiszpańskiego w Lidlu, można kupić w cenie 25,99 zł 1 słoik wagi 415 g. To prawdziwie rzadki rarytas. Można go wykorzystać do sałatek, ale także do dań duszonych i zapiekanych, jak gołąbki...
Polecamy wypróbowany przepis: Śródziemnomorskie gołąbki z białym tuńczykiem i suszonymi pomidorami [WIDEO]
Świeża dorada królewska
Hiszpański tydzień w Lidlu to także okazja by spróbować dorady królewskiej w cenie 2,99 zł za 100 g. Dla tych, którzy odwiedzili Hiszpanię, smak grillowanej ryby będzie wakacyjnym wspomnieniem, a dla pozostałych szansą na spróbowanie słynnego na cały świat dania.
Polecamy przepis: Grillowana dorada z pietruszką i tymiankiem