Hiszpański tydzień w Lidlu - najlepsze przepisy

2019-03-19 11:13

W Lidlu od poniedziałku 18 marca trwa Tydzień Kuchni Hiszpańskiej i Portugalskiej. W niskich cenach można kupić najlepsze produkty eksportowe z Hiszpanii i Portugalii. Na półkach popularnego dyskontu pysznią się szynki serrano, doskonałe krewetki, niezwykle smaczne sery i najlepsze oliwki. Co z można z tego ugotować? Jak wykorzystać hiszpańską ofertę produktów spożywczych z Lidla? Podpowiadamy i radzimy. 

Hiszpański tydzień w Lidlu - najlepsze przepisy
Autor: Shutterstock Hiszpański tydzień w Lidlu to okazja by spróbować przysmaków Półwyspu Iberyjskiego

Owoce morza

Mrożone krewetki vannamei, właściwie sporej wielkości langustynki, w cenie 49,99 zł za 1 kg można wykorzystać do przygotowania paelli, jednego z najsłynniejszych dań kuchni hiszpańskiej. 

Wypróbuj: Hiszpańska paella z owocami morza

Chorizo - paprykowa kiełbasa 

Pikantna kiełbasa - chorizo w przyjemnej cenie 3 zł za 100 g - przygotowana z mięsa wieprzowego z dojrzewającą w hiszpańskim słońcu papryką, to wędlina z charakterem. I tego charakteru oraz smaku doda każdemu, nawet banalnemu daniu. 

Wypróbuj koniecznie: Ciecierzyca z chorizo i szałwią

Biały tuńczyk w oliwie

Biały tuńczyk w oliwie, specjalność kuchni iberyjskiej, w trakcie tygodnia hiszpańskiego w Lidlu, można kupić w cenie 25,99 zł 1 słoik wagi 415 g. To prawdziwie rzadki rarytas. Można go wykorzystać do sałatek, ale także do dań duszonych i zapiekanych, jak gołąbki... 

Polecamy wypróbowany przepis: Śródziemnomorskie gołąbki z białym tuńczykiem i suszonymi pomidorami [WIDEO]

Świeża dorada królewska

Hiszpański tydzień w Lidlu to także okazja by spróbować dorady królewskiej w cenie 2,99 zł za 100 g. Dla tych, którzy odwiedzili Hiszpanię, smak grillowanej ryby będzie wakacyjnym wspomnieniem, a dla pozostałych szansą na spróbowanie słynnego na cały świat dania. 

Polecamy przepis: Grillowana dorada z pietruszką i tymiankiem