Hiszpańska paella z owocami morza
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kuchnia śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Można ją stosować przez całe życie, jedząc duże ilości warzyw, owoców, skorupiaków, ryb. Wszystkie są bogate w witaminy, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe. Proponujemy wykwintne danie z owocami morza dla smakoszy.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki ryżu długoziarnistego
- 10 krewetek
- 10 małży
- 10 paluszków krabowych
- 15 dag kalmarów
- oliwa
- szczypta szafranu
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na dużej patelni rozgrzać cztery łyżki oliwy. W
- rzucić pozbawione pancerzy krewetki, małże w muszlach, paluszki krabowe i pokrojone kalmary.
- Po 3 min dodać ryż i odczekać kolejne 4 min do momentu, aż będzie szklisty.
- Następnie całość zalać trzema szklankami wrzącej wody, doprawić solą i szafranem.
- Naczynie przykryć i dusić potrawę na wolnym ogniu, aż ryż będzie miękki.
- Paellę podawać na patelni, tuż po przygotowaniu, przybraną tymiankiem.