Hiszpańska paella z owocami morza

2021-03-29
Hiszpańska paella z owocami morza
Autor: Shutterstock Paella to pełnowartościowy posiłek o fantastycznym smaku 
łatwy
30 min
4

Kuchnia śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Można ją stosować przez całe życie, jedząc duże ilości warzyw, owoców, skorupiaków, ryb. Wszystkie są bogate w witaminy, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe. Proponujemy wykwintne danie z owocami morza dla smakoszy.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki ryżu długoziarnistego
  • 10 krewetek
  • 10 małży
  • 10 paluszków krabowych
  • 15 dag kalmarów
  • oliwa
  • szczypta szafranu
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na dużej patelni rozgrzać cztery łyżki oliwy. W
  • rzucić pozbawione pancerzy krewetki, małże w muszlach, paluszki krabowe i pokrojone kalmary.
  • Po 3 min dodać ryż i odczekać kolejne 4 min do momentu, aż będzie szklisty.
  • Następnie całość zalać trzema szklankami wrzącej wody, doprawić solą i szafranem.
  • Naczynie przykryć i dusić potrawę na wolnym ogniu, aż ryż będzie miękki.
  • Paellę podawać na patelni, tuż po przygotowaniu, przybraną tymiankiem.