Ciecierzyca z chorizo i szałwią
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Ciecierzyca z chorizo to pikantne, esencjonalne i bardzo pożywne danie. Skrobie zawarte w ciecierzycy uwalniają się powoli, dzięki czemu długo pozostaniemy syci. Mięsny i ostry smak wieprzowej kiełbasy chorizo dodaje potrawie aromatu. Natomiast szałwia czyni z tej prostej, śródziemnomorskiej potrawy, prawdziwy poemat smaku. Spróbujcie ciecierzycy z chorizo i oceńcie sami!
SKŁADNIKI
- 80 g kiełbasy paprykowej chorizo
 - 2 łyżki oliwy
 - 1 laska cynamonu
 - 1 cebula pokrojona w kostkę
 - 2 łyżki rodzynek
 - 2 puszki ciecierzycy lub 200 g suchej, namoczonej i ugotowanej
 - kilka liści świeżej szałwii lub 1 łyżeczka suszonej
 - sól
 - pieprz
 - 1 szklanka białego wina
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cynamon, chorizo i smażyć 2-3 minuty.
 - Dodać cebulę, rodzynki i smażyć do zeszklenia.
 - Dodać odsączoną ciecierzycę i szałwię, wymieszać i smażyć 1-2 minuty.
 - Wlać wino i dusić do odparowania. Usunąć cynamon. Posolić i popieprzyć do smaku.
 - Podawać z kieliszkiem wina i wiejskim pieczywem.