Ciecierzyca z chorizo i szałwią

2021-03-29
Ciecierzyca z chorizo i szałwią
Autor: thinkstockphotos.com Ciecierzyca to pyszny składnik dań kuchni śródziemnomorskiej. 
łatwy
20 min
4

Ciecierzyca z chorizo to pikantne, esencjonalne i bardzo pożywne danie. Skrobie zawarte w ciecierzycy uwalniają się powoli, dzięki czemu długo pozostaniemy syci. Mięsny i ostry smak wieprzowej kiełbasy chorizo dodaje potrawie aromatu. Natomiast szałwia czyni z tej prostej, śródziemnomorskiej potrawy, prawdziwy poemat smaku. Spróbujcie ciecierzycy z chorizo i oceńcie sami!

SKŁADNIKI

  • 80 g kiełbasy paprykowej chorizo
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 laska cynamonu
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 puszki ciecierzycy lub 200 g suchej, namoczonej i ugotowanej
  • kilka liści świeżej szałwii lub 1 łyżeczka suszonej
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka białego wina

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cynamon, chorizo i smażyć 2-3  minuty.
  • Dodać cebulę, rodzynki i smażyć do zeszklenia. 
  • Dodać odsączoną ciecierzycę i szałwię, wymieszać i smażyć 1-2 minuty. 
  • Wlać wino i dusić do odparowania. Usunąć cynamon. Posolić i popieprzyć do smaku. 
  • Podawać z kieliszkiem wina i wiejskim pieczywem. 
Redakcja
więcej