Ciecierzyca z chorizo i szałwią
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Ciecierzyca z chorizo to pikantne, esencjonalne i bardzo pożywne danie. Skrobie zawarte w ciecierzycy uwalniają się powoli, dzięki czemu długo pozostaniemy syci. Mięsny i ostry smak wieprzowej kiełbasy chorizo dodaje potrawie aromatu. Natomiast szałwia czyni z tej prostej, śródziemnomorskiej potrawy, prawdziwy poemat smaku. Spróbujcie ciecierzycy z chorizo i oceńcie sami!
SKŁADNIKI
- 80 g kiełbasy paprykowej chorizo
- 2 łyżki oliwy
- 1 laska cynamonu
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 łyżki rodzynek
- 2 puszki ciecierzycy lub 200 g suchej, namoczonej i ugotowanej
- kilka liści świeżej szałwii lub 1 łyżeczka suszonej
- sól
- pieprz
- 1 szklanka białego wina
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cynamon, chorizo i smażyć 2-3 minuty.
- Dodać cebulę, rodzynki i smażyć do zeszklenia.
- Dodać odsączoną ciecierzycę i szałwię, wymieszać i smażyć 1-2 minuty.
- Wlać wino i dusić do odparowania. Usunąć cynamon. Posolić i popieprzyć do smaku.
- Podawać z kieliszkiem wina i wiejskim pieczywem.