Zupa brokułowa na ostro. Z dodatkiem chrupiącego tofu to wegetariański majstersztyk

2023-01-24 16:47

Jeśli chcesz zrobić wrażenie na domownikach lub gościach, ta zupa wydaje się być idealna. Intensywnie zielony krem warzywny z wyraźnie pikantnym sznytem, przełamanym aksamitną nutą mleka kokosowego, zawsze robi wrażenie. Jeśli dodasz do niego pieczone na chrupko tofu, efekt "wow" masz w kieszeni. My pokochaliśmy tę zupę od pierwszej łyżki.

Zupa brokułowa z chrupiącym tofu
Autor: Shutterstock Zupa brokułowa z chrupiącym tofu to pyszne danie wegetariańskie, które zawsze robi wrażenie.

Co jest wyjątkowego w tej zupie? Jest znakomicie skomponowana.

  • Połączenie zielonych warzyw - brokułów i szpinaku z odświeżającą kolendrą daje znakomitą bazę.
  • Do tego wyrazisty aromat imbiru i czosnku, wzbogacony pikantną nuta jalapenio (można zastąpić inną zieloną, ostrą papryczką).
  • Intensywność smaków łagodzi aksamitne mleczko kokosowe, nadając zupie również nieco przyjemnej, gładniej konsystencji.
  • I clue dania - pieczone na chrupko tofu, które daje przyjemna teksturę całości, jednocześnie podbijając pikantny smak dzięki odrobinie gochugaru (koreańskie chili w proszku, zwyczajowo dodawane do kimchi).

Składniki:

300 g tofu

ok 1 kg brokułów

1 spore opakowanie szpinaku baby

1 pęczek świeżej kolendry

3 ząbki czosnku

1 puszka mleka kokosowego

2-3 szklanki bulionu warzywnego

4 dymki

2-3 cm korzenia imbiru

1 jalapeño

2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta papryki gochugaru lub mocnego mielonego chili

sól

Przygotowanie

Tofu wyjmij z opakowania, odsącz i pokrój w kosteczkę, najlepiej na kilka godzin przed podaniem. Chodzi o to żeby lekko podeschło przed pieczeniem, więc rozłóż je na dużym talerzu lub tacy i pozostaw w przewiewnym miejscu.

Brokuły umyj i podziel na nieduże kawałki, cebule obierz i posiekaj,  jalapenio oczyść z pestek i posiekaj, imbir obierz i zetrzyj na tarce, ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.

W sporym żeliwnym garnku lub rondlu z grubym dnem rozgrzej łyżkę oliwy na średnim ogniu. Wrzuć cebulę, imbir i jalapenio. Smaż 1-2 minuty.

Dodaj brokuły, smaż mieszając od czasu do czasu przez ok 5 minut, następnie dodaj czosnek i mieszaj przez ok 1 minutę.

Wlej mleko kokosowe oraz bulion, doprowadź do wrzenia, zminimalizuj ogień i gotuj pod przykryciem 10 minut.

Zdejmij z ognia, dodaj umyty szpinak i posiekaną kolendrę, zmiksuj na krem.

Nagrzej piekarnik do 220 st. C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Tofu skrop 1 łyżką oliwy z oliwek, przypraw solą i gochugaru, rozłóż równomiernie na blaszce. Piecz 10 minut.

Zupę podawaj z pieczonym tofu i kromka świeżego pieczywa. 

Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE