Zupa brokułowa na ostro. Z dodatkiem chrupiącego tofu to wegetariański majstersztyk

2023-01-24 16:47

Jeśli chcesz zrobić wrażenie na domownikach lub gościach, ta zupa wydaje się być idealna. Intensywnie zielony krem warzywny z wyraźnie pikantnym sznytem, przełamanym aksamitną nutą mleka kokosowego, zawsze robi wrażenie. Jeśli dodasz do niego pieczone na chrupko tofu, efekt "wow" masz w kieszeni. My pokochaliśmy tę zupę od pierwszej łyżki.

Zupa brokułowa z chrupiącym tofu
Autor: Shutterstock Zupa brokułowa z chrupiącym tofu to pyszne danie wegetariańskie, które zawsze robi wrażenie.

Co jest wyjątkowego w tej zupie? Jest znakomicie skomponowana.

  • Połączenie zielonych warzyw - brokułów i szpinaku z odświeżającą kolendrą daje znakomitą bazę.
  • Do tego wyrazisty aromat imbiru i czosnku, wzbogacony pikantną nuta jalapenio (można zastąpić inną zieloną, ostrą papryczką).
  • Intensywność smaków łagodzi aksamitne mleczko kokosowe, nadając zupie również nieco przyjemnej, gładniej konsystencji.
  • I clue dania - pieczone na chrupko tofu, które daje przyjemna teksturę całości, jednocześnie podbijając pikantny smak dzięki odrobinie gochugaru (koreańskie chili w proszku, zwyczajowo dodawane do kimchi).

Składniki:

300 g tofu

ok 1 kg brokułów

1 spore opakowanie szpinaku baby

1 pęczek świeżej kolendry

3 ząbki czosnku

1 puszka mleka kokosowego

2-3 szklanki bulionu warzywnego

4 dymki

2-3 cm korzenia imbiru

1 jalapeño

2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta papryki gochugaru lub mocnego mielonego chili

sól

Przygotowanie

Tofu wyjmij z opakowania, odsącz i pokrój w kosteczkę, najlepiej na kilka godzin przed podaniem. Chodzi o to żeby lekko podeschło przed pieczeniem, więc rozłóż je na dużym talerzu lub tacy i pozostaw w przewiewnym miejscu.

Brokuły umyj i podziel na nieduże kawałki, cebule obierz i posiekaj,  jalapenio oczyść z pestek i posiekaj, imbir obierz i zetrzyj na tarce, ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.

W sporym żeliwnym garnku lub rondlu z grubym dnem rozgrzej łyżkę oliwy na średnim ogniu. Wrzuć cebulę, imbir i jalapenio. Smaż 1-2 minuty.

Dodaj brokuły, smaż mieszając od czasu do czasu przez ok 5 minut, następnie dodaj czosnek i mieszaj przez ok 1 minutę.

Wlej mleko kokosowe oraz bulion, doprowadź do wrzenia, zminimalizuj ogień i gotuj pod przykryciem 10 minut.

Zdejmij z ognia, dodaj umyty szpinak i posiekaną kolendrę, zmiksuj na krem.

Nagrzej piekarnik do 220 st. C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Tofu skrop 1 łyżką oliwy z oliwek, przypraw solą i gochugaru, rozłóż równomiernie na blaszce. Piecz 10 minut.

Zupę podawaj z pieczonym tofu i kromka świeżego pieczywa. 

Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?