Zgaga - dieta, która pomoże ci wygrać z przykrą dolegliwością

2016-09-02 15:34

Zgagę wywołuje kwas solny cofający się z żołądka do przełyku. Zwieracze wpustu czyli mięśnie, które normalnie zapobiegają takiemu cofaniu się treści żołądkowej, czasem rozluźniają się. Zobacz, jak sobie z tym poradzić.

Zgaga - dieta, która pomoże ci wygrać z przykrą dolegliwością.
Autor: pixabay.com W ciągu dnia możesz przegryzać prażone migdały. Ogranicz się jednak do 15 sztuk dziennie, bo są kaloryczne.  

Spis treści

  1. Zgaga - objawy
  2. Zgaga - przyczyny
  3. Zgaga - sposoby łagodzenia objawów
  4. Zgaga - sposoby zapobiegania

Zgaga - objawy

Zgaga pojawia się najczęściej po posiłku. Cały przełyk wypełnia wtedy piekący, ostry ból, któremu towarzyszy uczucie goryczy lub kwaśności w ustach i trudne do wytrzymania gniecenie w żołądku. Uczucie pieczenia za mostkiem i w przełyku może sięgać nawet w okolice barku i dołka podsercowego.

Zgaga - przyczyny

Często występuje u osób z przepukliną rozworu przełykowego (kiedy część żołądka prześlizguje się przez przeponę do klatki piersiowej), chorobą wrzodową, po resekcji żołądka, w chorobach dróg żółciowych, w ciąży (wzrasta ciśnienie śródbrzuszne), jako objaw nadmiernego przepełnienia żołądka niezbyt dokładnie przeżutym pokarmem z większą ilością płynów. Zgadze sprzyja życie w stresie, przejedzenie, nadużywanie ostrych przypraw, alkoholu i papierosów. Zgaga trwająca dłużej niż 3 tygodnie wymaga konsultacji z lekarzem.

Zgaga - sposoby łagodzenia objawów

Wypij słabą herbatę z chudym (maksimum 1,5%) mlekiem. Niekiedy pomaga też słaba herbata z cytryną, która neutralizuje kwas solny lub z dodatkiem imbiru.

Zażyj jakiś środek zobojętniający kwas, najlepiej w postaci płynnej np.1 łyżkę mleczka Alugastrin lub Gelatum alumini phosphorici – ulgę poczujesz po 5 minutach.

Połóż zimny kompres na brzuch.

W ciągu dnia możesz przegryzać prażone migdały. Ogranicz się jednak do 15 sztuk dziennie, bo są kaloryczne.

Na 30 minut przed jedzeniem możesz wypić 1/3 szklanki soku z surowego ziemniaka (można zmieszać z miodem lub sokiem z marchwi).

Zgaga - sposoby zapobiegania

Wykreśl z menu te produkty, które wywołują zgagę. Są to przede wszystkim potrawy smażone, tłuste, ostre i kwaśne.

Zrezygnuj z czekolady i innych słodyczy. 

Wyklucz palenie, picie mocnej kawy i herbaty, coca-coli  i napojów gazowanych czyli takich, które stymulują wydzielanie kwaśnego soku żołądkowego. 

Unikaj surowej cebuli, czosnku i rzodkiewek.

Owoce i soki jedz co najmniej 30 min przed posiłkiem, tyle czasu potrzeba, aby zostały strawione.

Zacznij jadać małe porcje (nie wypełniaj żołądka do końca), najlepiej o tych samych godzinach, kolację najpóźniej na 3 godz. przed snem. 

Nie leż i nie pochylaj się przez 3 godz. po jedzeniu (gdy stoisz nacisk żołądka na wpust jest mniejszy).

Ogranicz po posiłku ciężką pracę fizyczną, wymagającą schylania się, unikaj ciasnej odzieży.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE