Zakochaj się w bobie – oto 10 potraw z bobem na różne sposoby
Ugotowany młody bób polany stopionym masłem to pyszna i jakże wartościowa przekąska. Bób doceniają wegetarianie i weganie, bo dostarcza łatwo przyswajalnego białka roślinnego, oprócz tego przede wszystkim żelazo, magnez, potas, kwas foliowy, witaminę K oraz z grupy B. W dodatku jest dietetyczny, a przy tym syty, bo ma dużo błonnika. Bób można można wykorzystać w wielu potrawach. Oto 10 różnorodnych przepisów na proste dania z bobem – spróbujcie sami. Na pewno się nie rozczarujecie.
Spis treści
- Wartości odżywcze bobu
- Dla kogo bób, a dla kogo nie
- Galeria: 10 fantastycznych przepisów na potrawy z bobem
Wartości odżywcze bobu
Ugotowany młody bób polany stopionym masłem to pyszna i jakże wartościowa przekąska. Bób doceniają wegetarianie i weganie, bo dostarcza łatwo przyswajane białko roślinne. Oprócz tego przede wszystkim żelazo, magnez, potas, kwas foliowy, witaminę K oraz z grupy B. W dodatku jest dietetyczny, a przy tym syty, bo ma dużo błonnika.
Dla kogo bób, a dla kogo nie
Bób i potrawy z bobu to doskonały posiłek dla osób odchudzających się, a także dla kobiet w ciąży, starszych osób i borykających się z anemią.
Unikać go powinny za to osoby z dną moczanową - jedzenie bobu może u nich zaostrzyć chorobę.