Zakochaj się w bobie – oto 10 potraw z bobem na różne sposoby

2022-06-17 7:47

Ugotowany młody bób polany stopionym masłem to pyszna i jakże wartościowa przekąska. Bób doceniają wegetarianie i weganie, bo dostarcza łatwo przyswajalnego białka roślinnego, oprócz tego przede wszystkim żelazo, magnez, potas, kwas foliowy, witaminę K oraz z grupy B. W dodatku jest dietetyczny, a przy tym syty, bo ma dużo błonnika. Bób można można wykorzystać w wielu potrawach. Oto 10 różnorodnych przepisów na proste dania z bobem – spróbujcie sami. Na pewno się nie rozczarujecie.

Bób
Autor: Shutterstock Bób, zwłaszcza młody, jest pyszny z topionym masłem

Spis treści

  1. Wartości odżywcze bobu
  2. Dla kogo bób, a dla kogo nie
  3. Galeria: 10 fantastycznych przepisów na potrawy z bobem

Wartości odżywcze bobu

Ugotowany młody bób polany stopionym masłem to pyszna i jakże wartościowa przekąska. Bób doceniają wegetarianie i weganie, bo dostarcza łatwo przyswajane białko roślinne. Oprócz tego przede wszystkim żelazo, magnez, potas, kwas foliowy, witaminę K oraz z grupy B. W dodatku jest dietetyczny, a przy tym syty, bo ma dużo błonnika.

Dla kogo bób, a dla kogo nie

Bób i potrawy z bobu to doskonały posiłek dla osób odchudzających się, a także dla kobiet w ciąży, starszych osób i borykających się z anemią.

Unikać go powinny za to osoby z dną moczanową - jedzenie bobu może u nich zaostrzyć chorobę.

Galeria: 10 fantastycznych przepisów na potrawy z bobem

Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?