Wymieszane jajko na twardo, czyli żółty kogel-mogel w skorupce! [WIDEO]

2021-03-17 15:02

Jajko na twardo nie musi być nudne! Wystarczy mały trik, żeby urozmaicić jego wygląd. I nic nie stracić na smaku jajka. "Wymieszane" jajko ma żółty jednolity kolor po ugotowaniu na twardo. Idealne do dekoracji świątecznych potraw! Jak zrobić kogel-mogel w skorupce? To proste! Zobacz nasz przepis!

jajko-na-twardo-inaczej-czyli-kogel-mogel-w-skorupce.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Oryginalne jajka na twardo  otrzymamy  mieszając białko i żółtko w skorupce - przed ugotowaniem jajka!

Spis treści

  1. Zobacz wideo, dlaczego warto jeść jajka!
  2. Co jest potrzebne do wyczarowania jajka bez białka?
  3. Jak wymieszać żółtko z jajkiem przed gotowaniem?
  4. Jak sprawdzić, czy jajko jest już wystarczająco wymieszane?
  5. Jak ugorować jajko z wymieszanym białkiem i żółtkiem?
  6. >>>ZOBACZ FILM - jak zmieszać jajko:
  7. Zobacz, co jeszcze można zrobić z jajek na twardo:
  8. Zobacz wideo i dowiedz się, jak prawidłowo ugotować jajka na twardo!

Zobacz wideo, dlaczego warto jeść jajka!

Jajka – zdrowie w skorupce

Co jest potrzebne do wyczarowania jajka bez białka?

Do wykonania naszego kuchennego tricku niezbędne będzie jajko, woreczek foliowy, dwa sznurki oraz bluzka z długim rękawem, najlepiej mało elastyczna. Nasze jajko zawijamy w woreczek foliowy w celu zabezpieczenia, po czym chowamy je w połowie długości rękawa. Przy użyciu sznurków "mocujemy" jajko w rękawie, zawiązując sznurki na koszuli po obu jego stronach (odległość między supłami powinna wynosić około 10 cm).

Jak wymieszać żółtko z jajkiem przed gotowaniem?

Tak przygotowani przechodzimy do "mieszania". Łapiemy koszulę za dwa końce rękawa i kręcimy jajkiem (ruch nadgarstkami jak przy skakaniu na skakance). Gdy rękaw skręci się dostatecznie mocno, energicznym ruchem rąk na zewnątrz prostujemy go, wprawiając przy okazji jajko w wibracje. Czynność powtarzamy około 15 razy.

Jak sprawdzić, czy jajko jest już wystarczająco wymieszane?

Jeśli nie jesteśmy pewni czy jajko zostało dostatecznie zmieszane, możemy sprawdzić skuteczność tricku przy użyciu latarki. Podświetlone od spodu "wymieszane" jajko powinno przepuszczać zdecydowanie mniej światła niż to zwykłe.

Jak ugorować jajko z wymieszanym białkiem i żółtkiem?

Kiedy udało nam się osiągnąć zamierzony efekt, nie pozostaje nam nic innego niż ugotowanie jajka. Przed włożeniem go do wody warto nakłuć jego skorupkę, aby nie pękło w kontakcie z wrzątkiem. Ugotowane jajko obieramy. Jego zawartość powinna być jednolitej kremowej barwy. Smacznego!

>>>ZOBACZ FILM - jak zmieszać jajko:

Zobacz, co jeszcze można zrobić z jajek na twardo:

Zobacz wideo i dowiedz się, jak prawidłowo ugotować jajka na twardo!

Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
Quiz: Jajka - prawdy i mity
Pytanie 1 z 15
W Polsce najczęściej jada się jaja:
Jajka