Węgierska zupa grzybowa. Nowy smak klasyki

2023-04-19 12:36

Węgierska zupa grzybowa ma bardziej zdecydowany smak niż nasza tradycyjna grzybowa, jest też gęściejsza od niej. Podawać ją można z dodatkami takimi jak grzanki, a także makaron o grubych formach.

Węgierska zupa grzybowa - nowy smak klasyki
Autor: Shutterstock Węgierska zupa grzybowa m bardziej zdecydowany smak niż polska tradycyjna grzybowa

Składniki:

ok. 250 g świeżych lub mrożonych leśnych grzybów (z braku grzybów leśnych można użyć pieczarek)

1 duża cebula

2 łyżki masła

1 łyżeczka koperku

1 łyżka słodkiej papryki w proszku

spora szczypta wędzonej papryki w proszku

1 łyżka sosu sojowego

3 szklanki bulionu warzywnego

1 szklanka mleka

3 płaskie łyżki mąki

sól i pieprz

4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

natka pietruszki do posypania

opcjonalnie do dekoracji podsmażone grzyby i cebula

Przygotowanie:

Grzyby dokładnie oczyścić i przepłukać wodą, pokroić w plasterki lub na mniejsze kawałki.

W garnku stopić masło i wrzucić posiekaną cebulę. Smażyć na niedużym ogniu, a gdy cebula się zeszkli, dodać grzyby. Podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu około 10 minut.

Wlać bulion, dodać paprykę w proszku (słodką i wędzoną) oraz sos sojowy. Gotować pod przykryciem kolejne 10 minut.

Mleko wymieszać z mąką tak, żeby nie było grudek i wlać do zupy, intensywnie mieszając.

Gdy zupa zgęstnieje, zdjąć ją z ognia, dodać koperek i doprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerzu każdą porcję ozdobić kleksem śmietany, posypać natką pietruszki i ewentualnie udekorować grzybami z cebulą.

Zobacz też galerię z innymi przepisami na zupy grzybowe

Czy warto jeść grzyby?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE