Węgierska zupa grzybowa. Nowy smak klasyki
Węgierska zupa grzybowa ma bardziej zdecydowany smak niż nasza tradycyjna grzybowa, jest też gęściejsza od niej. Podawać ją można z dodatkami takimi jak grzanki, a także makaron o grubych formach.
Składniki:
ok. 250 g świeżych lub mrożonych leśnych grzybów (z braku grzybów leśnych można użyć pieczarek)
1 duża cebula
2 łyżki masła
1 łyżeczka koperku
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
spora szczypta wędzonej papryki w proszku
1 łyżka sosu sojowego
3 szklanki bulionu warzywnego
1 szklanka mleka
3 płaskie łyżki mąki
sól i pieprz
4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
natka pietruszki do posypania
opcjonalnie do dekoracji podsmażone grzyby i cebula
Przygotowanie:
Grzyby dokładnie oczyścić i przepłukać wodą, pokroić w plasterki lub na mniejsze kawałki.
W garnku stopić masło i wrzucić posiekaną cebulę. Smażyć na niedużym ogniu, a gdy cebula się zeszkli, dodać grzyby. Podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu około 10 minut.
Wlać bulion, dodać paprykę w proszku (słodką i wędzoną) oraz sos sojowy. Gotować pod przykryciem kolejne 10 minut.
Mleko wymieszać z mąką tak, żeby nie było grudek i wlać do zupy, intensywnie mieszając.
Gdy zupa zgęstnieje, zdjąć ją z ognia, dodać koperek i doprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerzu każdą porcję ozdobić kleksem śmietany, posypać natką pietruszki i ewentualnie udekorować grzybami z cebulą.
Zobacz też galerię z innymi przepisami na zupy grzybowe