Węgierska zupa grzybowa. Nowy smak klasyki

2023-04-19 12:36

Węgierska zupa grzybowa ma bardziej zdecydowany smak niż nasza tradycyjna grzybowa, jest też gęściejsza od niej. Podawać ją można z dodatkami takimi jak grzanki, a także makaron o grubych formach.

Węgierska zupa grzybowa - nowy smak klasyki
Autor: Shutterstock Węgierska zupa grzybowa m bardziej zdecydowany smak niż polska tradycyjna grzybowa

Składniki:

ok. 250 g świeżych lub mrożonych leśnych grzybów (z braku grzybów leśnych można użyć pieczarek)

1 duża cebula

2 łyżki masła

1 łyżeczka koperku

1 łyżka słodkiej papryki w proszku

spora szczypta wędzonej papryki w proszku

1 łyżka sosu sojowego

3 szklanki bulionu warzywnego

1 szklanka mleka

3 płaskie łyżki mąki

sól i pieprz

4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

natka pietruszki do posypania

opcjonalnie do dekoracji podsmażone grzyby i cebula

Przygotowanie:

Grzyby dokładnie oczyścić i przepłukać wodą, pokroić w plasterki lub na mniejsze kawałki.

W garnku stopić masło i wrzucić posiekaną cebulę. Smażyć na niedużym ogniu, a gdy cebula się zeszkli, dodać grzyby. Podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu około 10 minut.

Wlać bulion, dodać paprykę w proszku (słodką i wędzoną) oraz sos sojowy. Gotować pod przykryciem kolejne 10 minut.

Mleko wymieszać z mąką tak, żeby nie było grudek i wlać do zupy, intensywnie mieszając.

Gdy zupa zgęstnieje, zdjąć ją z ognia, dodać koperek i doprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerzu każdą porcję ozdobić kleksem śmietany, posypać natką pietruszki i ewentualnie udekorować grzybami z cebulą.

Zobacz też galerię z innymi przepisami na zupy grzybowe

Czy warto jeść grzyby?