Udka drobiowe po belgijsku - z rodzynkami i boczkiem
Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę niestandardowym obiadem przygotuj kurczaka po belgijsku. Delikatne mięso w towarzystwie boczku, cebuli, rodzynek i piwa smakuje wybornie.
Składniki:
4 udka z kurczaka
6 plastrów boczku
szklanka jasnego piwa
50 g rodzynek
łyżka masła
3 cebule
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
łyżka cukru
Rodzynki zalać piwem i dodać cukier, moczyć godzinę i osączyć.
Udka ułożyć w żaroodpornym naczyniu, skropić piwem i oliwą, dodać listek laurowy.
W pustych miejscach ułożyć plastry boczku zwinięte w ruloniki i cebulę pokrojoną na ćwiartki.
Przyprawić solą, pieprzem i cukrem, na wierzchu ułożyć wiórki masła i rodzynki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni Celsjusza i piec 40 min.
Co jakiś czas polewać sosem i odwracać na drugą stronę.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek