Ten chwast to samo zdrowie. Pomaga w wielu schorzeniach i rośnie wszędzie
Ta niepozorna pospolita roślina uważana jest za chwast. Jak tylko pojawi się w ogródkach, natychmiast jest usuwana. To błąd, ponieważ podagrycznik pospolity jest ziołem, które może pomóc w wielu schorzeniach. Napary i ocet z tej rośliny to naturalne lekarstwa.
Spis treści
- Czym jest podagrycznik pospolity?
- Co zawiera podagrycznik pospolity?
- Podagrycznik pospolity – właściwości
- Jak zbierać podagrycznik pospolity?
- Jak zrobić napar z podagrycznika pospolitego?
- Jak zrobić ocet z podagrycznika pospolitego?
Czym jest podagrycznik pospolity?
Podagrycznik pospolity, zwany diabelską stopką, rośnie szybko, zajmując sporą część ziemi. Można go spotkać w prawie wszystkich krajach europejskich. Pojawia się obok innych roślin. Doskonale czuje się przy piwoniach i azaliach. Lubi towarzystwo krzewów jeżyn. Zioło można zbierać od wiosny do jesieni. Świetnie radzi sobie z płatającą figle pogodą i dobrze znosi wahania temperatur.
Czy podagrycznik pospolity można jeść? Zioło nadaje się do jedzenia. Jego smak ma korzenną nutę, a aromat przypomina marchewkę lub pietruszkę. Ze świeżych liści można zrobić ocet. Susz idealnie nadaje się do przyrządzania ziołowych herbatek. Ususzone i zmielone zioło to ciekawa przyprawa do wielu różnych potraw.
Co zawiera podagrycznik pospolity?
Zioło jest uważane za chwast i zwalczane. Niegdyś było wykorzystywane jako naturalny lek. Obecnie mało kto wie, że w jego zielonych liściach znajduje się sporo cennych dla zdrowia substancji:
- witamina C
- witaminy z grupy B
- minerały – cynk, magnez, miedź, mangan, potas, wapń, bor i żelazo
- karoten
- flawonoidy i przeciwutleniacze
- olejki eteryczne
Podagrycznik pospolity – właściwości
Bogaty w składniki odżywcze podagrycznik wykazuje pozytywne działanie na zdrowie. Na co dobry jest podagrycznik?
- poprawia trawienie i przemianę materii
- wspomaga prawidłową pracę układu moczowego i pokarmowego
- oczyszcza organizm z toksyn
- wspiera leczenie w chorobach reumatycznych, bólach stawów i nerwu kulszowego
- pomocny w leczeniu dny moczanowej
- wspomaga prawidłową pracę wątroby
- wspiera leczenie w infekcjach bakteryjnych i grzybiczych
- przyspiesza gojenie się ran
- łagodzi trądzik
- ma działanie uspokajające i wyciszające
Jak zbierać podagrycznik pospolity?
To powszechne zioło, które rośnie w wielu łatwo dostępnych miejscach. Liście bez problemu można zebrać samodzielnie, ale przed wyjściem na chwastobranie warto się dobrze przygotować. Należy zapoznać się z budową liści i łodygi, aby nie popełnić błędu, ponieważ podagrycznik wyglądem przypomina trujący barszcz Sosnowskiego. Zioło powinno zbierać się w miejscach, które oddalone są od zatłoczonych dróg i autostrad.
Susz z podagrycznika pospolitego można kupić w aptekach i sklepach zielarskich. Dostępne są także różne preparaty zawierające wyciąg z rośliny.
Jak zrobić napar z podagrycznika pospolitego?
Ziołową herbatkę można zrobić ze świeżych lub suszonych liści podagrycznika. Zebrane liście należy wcześniej dokładnie umyć. Napar stosuje się 3 razy dziennie po 1 szklance. Można go również używać zewnętrznie jako okład na stawy, tonik do twarzy lub preparat na rany.
Przepis na napar z podagrycznika
Składniki
- 1 łyżka świeżych liści podagrycznika lub 1 łyżeczka suszu
- 1 szklanka wrzącej wody
Przygotowanie
1. Liście lub susz przełożyć do kubka.
2. Wlać wrzątek i parzyć pod przykryciem 15 minut.
3. Wypić od razu.
Jak zrobić ocet z podagrycznika pospolitego?
Z zioła można zrobić ocet. Specyfik wykazuje silne działanie prozdrowotne. Obniża poziomu cukru we krwi i ułatwia usunięcie z organizmu kwasu moczowego. Ocet z podagrycznika stosuje się raz dziennie. 1 łyżeczkę octu należy wymieszać w szklance wody i wypić.
Przepis na ocet z podagrycznika
Składniki
- 2 i 1/2 litra przegotowanej letniej wody
- słoik o pojemności 1 l świeżo zerwanego podagrycznika pospolitego
- 3 łyżki miodu
Przygotowanie
1. Dokładnie umyte liście i łodygi podagrycznika przełożyć do czystego i wyparzonego słoika. Wlać letnią wodę, tak aby zioło znajdowało się pod jej powierzchnią.
2. Dodać miód i wymieszać. Na wierzchu położyć mały talerzyk lub inne naczynie, aby liście nie wychodziły na zewnątrz słoika. Przykryć gazą i zabezpieczyć gumką recepturką.
3. Miksturę mieszać łyżką co drugi dzień. Ocet jest gotowy po 4 tygodniach.
Zobacz galerię i poznaj leki z domowej apteki.