Ten chwast to samo zdrowie. Pomaga w wielu schorzeniach i rośnie wszędzie

2023-06-22 14:10

Ta niepozorna pospolita roślina uważana jest za chwast. Jak tylko pojawi się w ogródkach, natychmiast jest usuwana. To błąd, ponieważ podagrycznik pospolity jest ziołem, które może pomóc w wielu schorzeniach. Napary i ocet z tej rośliny to naturalne lekarstwa.

podagrycznik pospolity
Autor: Shutterstock Ocet z tej rośliny ma wyjątkowe właściwości. Podagrycznik pospolity rośnie wszędzie i nic nie kosztuje.

Spis treści

  1. Czym jest podagrycznik pospolity?
  2. Co zawiera podagrycznik pospolity?
  3. Podagrycznik pospolity – właściwości
  4. Jak zbierać podagrycznik pospolity?
  5. Jak zrobić napar z podagrycznika pospolitego?
  6. Jak zrobić ocet z podagrycznika pospolitego?

Czym jest podagrycznik pospolity?

Podagrycznik pospolity, zwany diabelską stopką, rośnie szybko, zajmując sporą część ziemi. Można go spotkać w prawie wszystkich krajach europejskich. Pojawia się obok innych roślin. Doskonale czuje się przy piwoniach i azaliach. Lubi towarzystwo krzewów jeżyn. Zioło można zbierać od wiosny do jesieni. Świetnie radzi sobie z płatającą figle pogodą i dobrze znosi wahania temperatur.

Czy podagrycznik pospolity można jeść? Zioło nadaje się do jedzenia. Jego smak ma korzenną nutę, a aromat przypomina marchewkę lub pietruszkę. Ze świeżych liści można zrobić ocet. Susz idealnie nadaje się do przyrządzania ziołowych herbatek. Ususzone i zmielone zioło to ciekawa przyprawa do wielu różnych potraw.

Co zawiera podagrycznik pospolity?

Zioło jest uważane za chwast i zwalczane. Niegdyś było wykorzystywane jako naturalny lek. Obecnie mało kto wie, że w jego zielonych liściach znajduje się sporo cennych dla zdrowia substancji:

  • witamina C
  • witaminy z grupy B
  • minerały – cynk, magnez, miedź, mangan, potas, wapń, bor i żelazo
  • karoten
  • flawonoidy i przeciwutleniacze
  • olejki eteryczne

Podagrycznik pospolity – właściwości

Bogaty w składniki odżywcze podagrycznik wykazuje pozytywne działanie na zdrowie. Na co dobry jest podagrycznik?

  • poprawia trawienie i przemianę materii
  • wspomaga prawidłową pracę układu moczowego i pokarmowego
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • wspiera leczenie w chorobach reumatycznych, bólach stawów i nerwu kulszowego
  • pomocny w leczeniu dny moczanowej
  • wspomaga prawidłową pracę wątroby
  • wspiera leczenie w infekcjach bakteryjnych i grzybiczych
  • przyspiesza gojenie się ran
  • łagodzi trądzik
  • ma działanie uspokajające i wyciszające

Jak zbierać podagrycznik pospolity?

To powszechne zioło, które rośnie w wielu łatwo dostępnych miejscach. Liście bez problemu można zebrać samodzielnie, ale przed wyjściem na chwastobranie warto się dobrze przygotować. Należy zapoznać się z budową liści i łodygi, aby nie popełnić błędu, ponieważ podagrycznik wyglądem przypomina trujący barszcz Sosnowskiego. Zioło powinno zbierać się w miejscach, które oddalone są od zatłoczonych dróg i autostrad.

Susz z podagrycznika pospolitego można kupić w aptekach i sklepach zielarskich. Dostępne są także różne preparaty zawierające wyciąg z rośliny.

Jak zrobić napar z podagrycznika pospolitego?

Ziołową herbatkę można zrobić ze świeżych lub suszonych liści podagrycznika. Zebrane liście należy wcześniej dokładnie umyć. Napar stosuje się 3 razy dziennie po 1 szklance. Można go również używać zewnętrznie jako okład na stawy, tonik do twarzy lub preparat na rany.

Przepis na napar z podagrycznika

Składniki

  • 1 łyżka świeżych liści podagrycznika lub 1 łyżeczka suszu
  • 1 szklanka wrzącej wody

Przygotowanie

1. Liście lub susz przełożyć do kubka.

2. Wlać wrzątek i parzyć pod przykryciem 15 minut.

3. Wypić od razu.

Jak zrobić ocet z podagrycznika pospolitego?

Z zioła można zrobić ocet. Specyfik wykazuje silne działanie prozdrowotne. Obniża poziomu cukru we krwi i ułatwia usunięcie z organizmu kwasu moczowego. Ocet z podagrycznika stosuje się raz dziennie. 1 łyżeczkę octu należy wymieszać w szklance wody i wypić.

Przepis na ocet z podagrycznika

Składniki

  • 2 i 1/2 litra przegotowanej letniej wody
  • słoik o pojemności 1 l świeżo zerwanego podagrycznika pospolitego
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie

1. Dokładnie umyte liście i łodygi podagrycznika przełożyć do czystego i wyparzonego słoika. Wlać letnią wodę, tak aby zioło znajdowało się pod jej powierzchnią.

2. Dodać miód i wymieszać. Na wierzchu położyć mały talerzyk lub inne naczynie, aby liście nie wychodziły na zewnątrz słoika. Przykryć gazą i zabezpieczyć gumką recepturką.

3. Miksturę mieszać łyżką co drugi dzień. Ocet jest gotowy po 4 tygodniach.

Zobacz galerię i poznaj leki z domowej apteki.

Beszamel - Jadalne Chwasty