Tataki: Co to za technika kulinarna? Jak grillować po japońsku?
Warto poznać prostą technikę gotowania TATAKI i podnieść swoje umiejętności kulinarne na wyższy poziom wyrafinowania.
Co to jest Tataki?
Tataki to technika gotowania zwykle stosowana w kuchni japońskiej. Według legendy ten sposób smażenia został wymyślony w XVII wieku przez samuraja z Tosa, w prefekturze Kochi. Samuraj po spotkaniu z europejskimi podróżnikami, którzy gotowali potrawy na ruszcie w bardzo wysokich temperaturach, postanowił wypróbować nową technikę, lecz z czasem opracował własny sposób grillowania.
Tataki służy głównie do obróbki cieplnej ryb - zwłaszcza tuńczyka - ale może również służyć do przygotowywania pysznych mięs np. wołowiny. Sekretem tego rodzaju gotowania jest temperatura patelni, która musi być bardzo wysoka, aby umożliwić szybkie gotowanie. Wynik? Upieczone na zewnątrz, od wewnątrz surowe, wilgotne i pyszne kawałki ryb lub mięsa.
Wskazówki dla smakoszy
Oto kilka wskazówek, jak przygotować tataki z tuńczyka zgodnie z zasadami kuchni japońskiej.
Na początek marynuj tuńczyka przez około godzinę w mieszaninie sosu sojowego, cukru i soku z cytrny (lub yuzu). Jeśli chcesz, możesz również dodać startego imbiru lub zmiażdżonej trawy cytrynowej.
Podgrzej patelnię. Gdy będzie bardzo gorąca, grilluj, czyli smaż bez tłuszczu, tuńczyka przez kilka sekund z każdej strony. Dzięki reakcji Maillarda mięso ryby będą dobrze ugotowane na zewnątrz, a różowe i wilgotne w środku.
Pokrój tuńczyka na grube plastry i obtocz w prażonych nasionach sezamu.
Najważniejsza wskazówka: dla jeszcze bardziej apetycznego tataki użyj prażonych na sucho nasion sezamu.
W ten sposób można przygotować minutowe steki z wołowiny.