Tarta pomidorowa: trzy przepisy na hit tego roku #tomatotart
Tarta pomidorowa jest przepyszna, a tak prosta w przygotowaniu. Zobacz trzy przebojowe przepisy na pomidorowe tarty z gotowego ciasta. Wypróbuj i podziel się z nami swoją opinią!
Spis treści
- Tarta pomidorowa na francuskim cieście
- Tarta pomidorowa na kruchym cieście
- Tarta pomidorowa na spodzie pizzy
Tarta pomidorowa to nic nowego. A jednak robi zawrotną karierę w mediach społecznościowych. Zdjęcia na Instagramie i filmiki na TikToku mają miliony odsłon. Dlaczego? Bo to najlepszy pomysł na szybki, ciepły posiłek z pomidorami w roli głównej. Właśnie teraz pomidory są najlepsze. Zaczął się sezon na nie. Warto sięgnąć po wszystkie kolory tomatów i wyczarować obłędnie smaczny placek z pomidorami.
Tarta pomidorowa na francuskim cieście
Ciasto francuskie jest dostępne w każdym sklepie, również w popularnych dyskontach. Kosztuje około 5 zł, a w promocji nawet taniej. Często korzystam z wyprzedaży i zaopatruję się w ciasto francuskie na zapas. Świetnie przechowuje się w zamrażarce. Ciasto francukie ma cudowny maślany smak, jest kruche i delikatne, pasuje do wszystkiego. Szczególnie do pomidorów!
Składniki:
- 1 rolka ciasta francuskiego 230 g
- 1 opakowanie ziołowego serka kremowego 150 g
- 1 duży pomidor, pokrojony na grube plastry
- 1 garść pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 1 mała czerwona cebula, pokrojona drobno
- 1 garść liści bazylii
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie rozwinąć. Papieru nie usuwać. Ułożyć na blasze, na papierze, w które było zawinięte.
- Na środku ciasta rozsmarować ziołowy twarożek. Ułożyć plastry dużego pomidora i małe pomidorki.
- Posypać posiekaną cebulą.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C.
- Przed podaniem udekorować porwanymi liśćmi bazylii.
Tarta pomidorowa na kruchym cieście
Gotowe kruche ciasto kosztuje około 7 zł za paczkę 350 g. To dobra cena. Takie ciasto zwalnia nas z obowiązku siekania i zagniatania maślanego ciasta. I choć nie jest to skomplikowane, to jednak potrzeba nieco czasu na przygotowanie.
Składniki na tartę:
- 1 paczka kruchego ciasta 350 g
- 4-6 pomidorów
- 3 łyżeczki pesto bazyliowego (opcjonalnie)
- 80 g tartego sera mozzarella
- 50 g tartego parmezanu lub innego twardego sera
- 1 garść liści bazylii
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie tarty na kruchym spodzie:
- Ciasto należy rozłożyć. Wyciąć koło nieco większe od formy. Formę przykładamy do ciasta o zaznaczamy nożem ślad cięcia. Tniemy nożyczkami razem z pergamnem, w które ciasto jest zawinięte. Placek przekładamy do formy na tartę. Ponieważ ciasta jest nieco więcej, to nadwyżki również wykorzystujemy, przekładając pozostałe ciasto do mniejszych foremek. Można również ciasto przełożyć do odpowiednio dużej prostokątnej formy lub po prostu położyć na blasze. W tym ostatnim przypadku po wypełnieniu środka ciasta, brzegi zawijamy do wnętrza.
- Środek placka smarujemy pesto bazyliowym. Posypujemy tartą mazzarellą.
- Na podkładzie z sera układamy plastry pomidorów. Posypujemy tartym parmezanem.
- Na wierzchu rozkładamy poszarpane liście bazylii.
- Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C.
Tarta pomidorowa na spodzie pizzy
Mrożone ciasto do pizzy to prawdziwa wyręka w naszych zagonionych czasach. Z takiego ciasta szybko wyczarujecie niesamowite przystawki i przekąski. Kosztuje około 10 zł, ale warto mieć pod ręką rolkę tego ciasta. Można oczywiście ciasto przygotować samemu i zamrozić. Drożdżowe ciasto na pizzę świetnie przechowuje się w bardzo niskich temperaturach bez uszczerbku dla swoich właściwości.
Składniki:
- 1 rolka ciasta na pizzę 260 g
- 150 g sera z przerostem niebieskiej pleśni
- 1 żółty pomidor
- 1 czarny pomidor
- 1 czerwony pomidor malinowy
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka tymianku suszonego lub 2 łyżeczki listków świeżego
- 2 łyżeczki miodu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ciasto rozłożyć na blasze na papierze w które było zawinięte.
- Powierzchnię ciasta posypać pokruszonym serem. Na serze ułożyć plastry pomidora. Najlepiej naprzeminnie kolorami.
- Oprószyć pomidory tyminakiem.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem skropić miodem.