Świąteczne desery podkręcone alkoholem
W świąteczne dni nawet po najbardziej obfitym obiedzie znajdziemy nieco miejsca na coś słodkiego. Może to być kawałek serniczka lub kieliszeczek jajecznego likieru. Świąteczne desery podkręcone alkoholem to takie dwa w jednym - i coś słodkiego i z odrobiną mocy. Sprawiają wiele przyjemności i wprawiają w dobry nastrój. Mamy dla Was kilka przepisów na takie słodko-alkoholowe cudeńka.
Wiele kuchni narodowych ma w swojej tradycji doprawianie świątecznych deserów odrobiną alkoholu. Norweski multekrem z bitej śmietany i likieru, który podaje się z konfiturą z maliny moroszki, anglosaski egg nog czy nasza swojska śmietanówka oleska to tylko przykłady. W galerii zebraliśmy 12 przepisów na desery, do których przygotowania potrzebujemy odrobiny czegoś mocniejszego. S apyszne, działają odprężająco i wprawiają w błogi nastrój.