Strusie jajo - co warto o nim wiedzieć

2019-04-14 20:45

Strusie jajo waży ok. 1,5 kg, zawiera ok. 1 kg białka i 30 dag żółtka. To największe jajo na świecie. Zanim kupimy je na przykład na Wielkanoc, warto wiedzieć co można zrobić ze strusim jajkiem.  

jak-wyglada-strusie-jajo.jpg
Autor: Archiwum serwisu Jajo strusie to odpowiednik 25 jaj kurzych.

Gdzie można kupić strusie jaja?

Strusie jajo możemy czasami kupić w hipermarketach, sklepach ze zdrową żywnością lub na strusich fermach. Jest ono źródłem cennych składników odżywczych. To nie tylko masa pełnowartościowego białka, ale też duża ilość wielonasyconych kwasów tłuszczowych w żółtku. Zawartość cholesterolu jest podobna jak w jajku kurzym.

Jak sprawdzić, czy strusie jajo jest świeże

Przy kupnie musisz sprawdzić, czy jajo strusie jest świeże. W tym celu należy lekko nim potrząsnąć, gdy jest nieświeże - wyda bulgocący odgłos.

Jak rozbić strusie jajo?

Największą popularnością jaja strusie cieszą się w Republice Południowej Afryki. Spożywane na miękko wymagają gotowania przez przynajmniej 45 minut, a na twardo 2 godziny. Warto pamiętać, że 1 jajo strusie jest odpowiednikiem 25 jajek kurzych. Ma też 10 razy grubszą skorupę niż skorupka jajka kurzego. Aby rozbić tak grubą skorupę najlepiej użyć wiertarki. Gdy chcesz zachować skorupę w całości - to ostrym dłutem zrób małą dziurkę, wtedy żółtko i białko wypłyną na zewnątrz.